Made in China

02:00:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Imi aduc si acum aminte de anii post-decembristi cand copiii de la bloc urlau celebra "Made in China, fabricat in Colentina". Pe vremea aceea nu stiam nici ce inseamna "made" pe care il pronuntam tot asa cum se si scria, si nici pe unde vine Colentina asta :)) Cert este ca era cool sa spui "chestii" d-astea. :P
Anii au trecut si am inceput sa vad tot mai des aceasta "sintagma" daca vreti: pe haine, pe diferite obiecte. Primul meu magnet de frigider din UK avea inscriptionat pe el gloriosul "Made in China". Deh, mana de lucru e "eftina" cum ar spune unii clasici (inca in viata). :))
Cert este ca expresia si mai apoi invazia de chinezarii de pe piata romanesca au creat impresia (deloc falsa pe alocuri) de calitate indoielnica. Produsele chinezesti sunt "naspa", se strica repede, sunt de obicei replici ieftine si dubioase. Dar nu tot ce are "Made in China" este asa...


Snooker-ul a cunoscut o explozie de popularitate printre populatia de chinezuti si a determinat chiar aparitia a doua mari competitii din circuitul profesionist - China Open si Shanghai Masters. Unde mai pui, ca de anul acesta World Snooker si-a incheiat parteneriatul cu Rileys (pe care il detinea inca din 1993) si au imbratisat folosirea meselor de snooker, Star Gold "Made in China".


Ceea ce este de-a dreptul uimitor este ca in timp ce multi dintre jucatorii englezi de snooker incep sa se culce pe o ureche, incetand sa se mai antrezeze la fel de mult sau sa fie la fel de competitivi, chinezutii au ajuns in topul mondial. Nimic de blamat, bravo lor!


Ocupantul locului 5 mondial, Ding Junhui este revelatia snooker-ului chinezesc si de ce nu, international. A inceput sa practice sportul la 9 ani si a muncit extrem, extrem de mult pentru a atinge performanta de a intra in circuitul profesionist si a juca la Academia din Sheffield sau si mai bine, la The Crucible. Este cel mai tanar castigator, dupa John Higgins, a trei competitii de circuit profesionist si primul castigator din afara granitelor Marii Britanii si/sau Irlandei, al UK Championship (2005). In plus, in momentul de fata imparte cu Ronnie "The Rocket" O`Sullivan performanta de a atinge break-uri de peste 100 de puncte dupa numai 5 sezoane de joc.


Ding (23 ani) a castigat pana in prezent 2 titluri de UK Championsip (primul in 2005, cand l-a invins pe cel care detine 6 titluri mondiale de campion, Steve Davis cu 10-6 si a doilea in 2009, cand l-a invins pe actual ocupant al locului 1 mondial, John Higgins cu 10-8), un titlu de China Open in 2005 (anul sau de glorie se pare) cand l-a invins cu 9-5 pe Stephen Hendry si un titlu de Northern Ireland Trophy, in 2006 cand l-a invins pe "The Rocket" cu 9-6.
A reusit totodata performanta de a inregistra 2 break-uri maxime, primul in 2007 in cadrul Saga Insurance Masters, iar al doilea in 2008 in cadrul UK Championship.
Daca doriti sa vedeti atingerea "numarului magic", click aici (1 parte si 2 parte).


Ocupant al locului 14 in clasamentul mondial, Marco Fu (32 ani) a inceput sa joace snooker, ca si Ding la varsta de 9 ani. Fire ambitioasa, Marco ocupa locul 377 in lume in momentul in care a devenit profesionit cu acte in regula si iata-l acum! ;)
In cadrul Grand Prix-ului din 2007, a trecut cu 5-4 de John Higgins, cu un curat 5-0 de co-nationalul sau Liu Song, cu 6-5 de englezul Gerard Greene, pentru ca in finala sa-l intalneasca pe Ronnie O`Sullivan, pe care l-a si invins cu scorul de 9-6.
Dupa 8 sezoane de joc, atinge performanta de a depasi break-urile de 100 de puncte, pentru ca in cadrul competitiei Regal Scottish Masters din 2000, sa inregistreze si primul break maxim de 147 de puncte.


Pe locul 16, il gasim pe Liang Wenbo, cu o varsta la fel de primavaratica ca si Ding Junhui - 23 ani. Robotelul chinezesc este cel care i-a batut pe David Gilbert, Peter Ebdon, Ali Carter, Ricky Walden si Shaun Murphy in 2009, in cadrul Shanghai Masters pentru a ajunge in finala alaturi de O`Sullivan. Din pacate, nu a reusit sa-l invinga, pierzand cu 10-5.
Desi nu a castigat pana in momentul de fata niciun titlu din circuitul profesionist, Liang detine si el un frumos break de 147, "castigat" in cadrul etapei de calificare de la Bahrain Snooker Championship din 2008.


Anda Zhang, desi ocupant al locul 71, are un viitor promitator in snooker. La doar cei 19 anishori, este poreclit "Mighty Mouse", datorita staturii nu foarte impozante si a stilului de joc rapid. Desi nu a castigat nici un titltu de circuit profesionist si nici nu a atins numarul magic de 147, Anda a facut ravagii in cadrul etapei de calificare pentru Shanghai Masters de anul acesta, desi a pierdut in ultima faza in fata lui Matthew Stevens cu 5-2. De asemenea nu este de negat efortul urias pe care l-a depus in jocul impotriva detinatorului a 7 titluri de campion mondial, Stephen Hendry in cadrul rundei a 6-a pentru World Championship din acest an, cand a pierdut insa cu scorul de 10-9.


Si asa "Made in China" capata alta conotatie, ceva mai pozitiva, as spune eu. Nu ar fi exclus ca in curand sa avem campion mondial un chinezutz cu ochi mici si lunguieti. Pana la urma China ne-a aratat ca POATE  in atat de multe domenii, asa ca de ce snookeul a fi exceptia? :)

0 comments: