Snooker pe echipe

02:52:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Echipa fantastica de snooker  (Dennis, Alex si Eugene)
Saptamana trecuta, citeam in ziarul Belfast Telegraph, un interviu sustinut de Dennis Taylor si relationat cu ceea ce a fost "Campionatul Mondial pe echipe", mai pe romeneste spus. :P Inca din 1979, capetele luminate din lumea snooker-ului s-au gandit sa introduca un nou format de joc, mai bine zis o echipa de trei jucatori din aceiasi tara care sa concureze impotriva alteia.
In primii doi ani de fasa, competitia s-a numit "World Challenge Cup" si a fost castigata de Tara Galilor; intre 1981 si 1983, numele s-a preschimbat in "World Team Classic", trofeul revenind pe rand, Angliei, Canadei si din nou Angliei; intre 1985 si 1996 (cu mentiunea ca in perioada `91-`95 competitia nu s-a mai tinut) s-a numit "World Cup", Irlanda castigand de trei ori trofeul, urmata de Anglia (doi ani consecutivi), Canada si Scotia; iar intre 1999 si 2001, numele a fost din nou modificat in "Nations Cup", numarul de jucatori crescand la 4 iar ultimele echipe castigatoare reprezentand Tara Galilor, Anglia si Scotia.


Ceea ce este insa interesant de mentionat, este ca in 1989, s-a jucat pentru prima si ultima oara Anglia - Restul lumii. Anglia cu o echipa formata din : Steve Davis, Jimmy White si Neal Foulds, iar Restul lumii cu o echipa alcatuita din : Tony Drago (Malta), Dene O`Kane (Noua Zeelanda) si Silvino Francisco (Africa de Sud). Cred ca a fost un meci pe cinste! Un adevarat festin de snooker international! Tare mi-ar fi placut sa asist la asa ceva :)

Muschetarii isi asteapta campionatul pe echipe
Revenind insa la cele declarate de Dennis Taylor (campion mondial in 1985), se pare ca nord-irlandezul isi doreste cu ardoare reinvierea acetei competitii. Si cred ca are si motive bine intemeiate, intrucat in `85, `86 si `87 echipa sa irlandeza a castigat fara probleme. Insa in anul imediat urmator, organizatorii au decis sa "sparga gasca" nepermitand formarea unei echipe "mixte" din irlandezi si nord-irlandezi (asa cum suna formula triplu-castigatoare), cel mai probabil din considerente politice.
Dennis isi aminteste cu placere de momentele de glorie, impartite cu colegii de echipa (erau un fel de "Cei trei muschetari" :P) : Alex Higgins si Eugene Hughes, chiar daca cam in aceiasi perioada avea loc si disputa dintre el si "Uragan". Pe atunci, Higgins l-a amenintat ca-l va impusca. Totusi, Dennis spune ca el si Alex au dat uitarii acum ceva ani buni acel incident neplacut.


"Mi-ar placea sa vad un campionat pe echipe in snooker. Chiar si un meci impotriva 'Restului lumii', ar fi un pas inainte.", a declarat Dennis pentru Belfast Telegraph.
Nord-irlandezul pluseaza insa, adaugand: "Este pacat ca un eveniment ca 'Northern Ireland Trophy' nu se mai tine aici in Belfast, practic nu exista nici un motiv pentru care o competitie de snooker sa ocoleasca acest oras. Sunt sigur insa, ca Barry Hearn va conduce snooker-ul pe drumul cel bun."


Daca in viitorul apropiat vom vedea o revenire "coafata" a unei competitii pe echipe, ramane de vazut. Cert este ca n-ar strica. Personal, cred ca ar mai da culoare acestui sport singuratic. Chiar azi citeam pe blogul lui Dave Hendon, snookerscene.blogspot.com cat de singuri sunt jucatorii de snooker, cat de minunat dar si cat de perfid poate fi acest sport in anumite momente. Adevarul este ca presiunea pe care o resimt jucatorii de snooker este uriasa.
Intr-o nota ceva mai optimista insa, sa ne gandim ca poate "capitanul Picard" isi va da acceptul pentru un campionat pe echipe. Si sper ca va fi si televizat... ca sa se bucure si ochiul nostru, nu? :))


Daca vreti sa cititi intregul interviu acordat de Dennis, click aici. :)

0 comments: