Snooker-ul si revolutia

02:39:00 Ramona Dragomir 2 Comments

Mintile luminate nu se opresc niciodata, asta cu siguranta. Mintile luminate nu sunt mereu intelese sau pretuite la adevarata lor valoare, inca un lucru cert. Insa revolutia ce poarte numele de PowerSnooker pare sa fie inteleasa de jucatori, imbratisata de public si promovata de cei care au autoritatea necesara.


Conceptul de PowerSnooker, este o noua forma de joc... un snooker unde nu vor mai conta frame-urile ci punctele, un snooker mai scurt insa mai antrenant, un snooker mai....altfel! ;)
Creat de Rod Gunner si Ed Simmons, "noul snooker" revolutioneza modalitatea de joc poate invechita a snookeristilor  si aduce "o gura de aer proaspat" competitiilor si asa "plictisitoare" (declaratie apartinand lui  Ronnie O`Sullivan cu referire la World Championship).


Si acum imi vine in minte copilul din videoclipurile timpurii ale celor de la Cassa Loco, care spunea, plin de profunzime de altfel : " Care-i faza?!" :)) Chiar asa, care-i faza? Ce e cu revolutia asta in snooker si despre ce e vorba, mai concret? Pai, dragii mosului, lucrurile stau cam asa: desi ne-am obisnuit sa avem 15 bile frumoase si rosu-intens colorate, vom avea doar 9. Da, da! Si vor fi dispuse in forma de diamant ( ia de vezi poza! :)) iar in mijloc, va trona, ceea ce poarta denumirea de "PowerBall". Ea este cea care va avea mai multa importanta decat are in momentul de fata bila neagra. In momentul spargerii carambolului, cel putin 2 bile rosii trebuie sa atinga una dintre mante, in caz contrar oponentul ii va lua locul celui care a efectuat prima lovitura. Cam ciudat, asa-i? Ehee, stati sa vedeti ce urmeaza! :P
Gruparea in forma de diamant a bilelor rosii

Fiecare lovitura trebuie efectuata intr-un timp limita de 20 de secunde, iar daca timpul alocat va fi depasit, jucatorul va fi penalizat cu 20 de puncte, insa va trebui pana la urma sa efectueze lovitura.
Din momentul in care jucatorul va introduce PowerBall-ul intr-unul dintre buzunare, va avea la dispozitite 2 minute (PowerPlay) in care orice bila introdusa va avea valoare dubla. Daca in acest timp, jucatorul rateaza, cronometrul se opreste, iar timpul ramas va fi transferat in contul contra-candidatului sau. 

Daca bila alba se afla in spatele celor colorate, in zona denumita "Power Zone" orice bila colorata inscrisa va avea valoare dubla, iar daca jucatorul se afla in PowerPlay, atunci va avea o valoare de 4 ori mai mare! In acelasi timp regula "the ball in hand" va fi aplicata dupa un fault comis si va permite jucatorului sa pozitioneze bila alba oriunde pe suprafata de "Power Zone".
Ce facem cu break-urile de peste 100 de puncte? Pai, ar fi ideal sa facem cat mai multe, intrucat pentru primul se acorda 50 de puncte, pentru cel efectuat in al doilea frame 100, iar pentru al treilea 200 puncte.In final, va castiga cel care a adunat cele mai multe puncte.
Iata aici si filmuletul de prezentare.

Avand in vedere rapiditatea cu care se va desfasoara acest nou tip de snooker, nu e de mirare ca au ales omul perfect pentru promovare - Ronnie "The Rocket" O`Sullivan. Dupa cum il stim, este unul dintre cei mai rapizi jucatori de snooker, iar daca ne aducem aminte de fabulosul sau break de 147, realizat in doar 5 minute si 20 de secunde....pai, nu mai am nimic de adaugat. :P


O2 Arena
Noul fenomen isi are premiera in data de 30 octombrie, in Londra si va fi gazduit de O2 Arena (un fel de Sala Palatului mai mare....sau nu! :))) ) avandu-i deja inscrisi pe lista pe : cap de afis - Ronnie O`Sullivan, reprezentantul de seama al Chinei - Ding Junhui, Ali Carter, Mark "The Jester from Leicester" Selby, Shaun Murphy, copilul-minune (nu, nu ala :P) Luca Brecel, campionul mondial en-titre Neil Robertson si fireste marele Jimmy White.


Entuziasmul lui Ronnie nu te poate lasa indiferent, asa ca te vezi pus in aceiasi situatie si "fibrilezi" pana in octombrie, cand o sa vezi despre ce e vorba. "Va schimba snooker-ul. Audienta il va adora, iar publicul il va aclama. Nu i-am gasit niciun defect. Daca vrei ceva emotionant in viata, atunci PowerSnooker este cel care va realizat acest lucru", spune "The Rocket".
Pe de alta parte, jocul beneficiaza de suportul total al presedintelui World Snooker, Barry Hearn. Nu-i de mirare, omul fiind un vizionar, are stofa de afacerist si vrea sa duca snooker-ul pe cele mai inalte culmi (ale "succesurilor", cum ar spune unii :P) asa cum a facut si cu "Darts-ul".


In final ce ne ramane de facut? Doar sa ne bucuram ca snooker-ul evolueaza si in calitate de Snooker Loopy sa aplaudam si sa sustinem astfel de initiative. :)

2 comments:

sp59 said...

Totul e la superlativ, numai ca e corect "doar sa ne bucuram" si nu "decat sa ne bucuram"...

Multumesc, Stefan.