Celula de Integritate World Snooker

17:45:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Sunt cu ochii pe tine!
La inceputul lunii cazul John Higgins si cel a lui Pat Mooney isi gaseau deznodamantul mult asteptat, insa tot in acea perioda Barry Hearn, presedintele World Snooker anunta lansarea unei "Celule de Integritate" care sa functioneze in beneficiul snooker-ului. 
Si unde ai putea sa faci o "lasare la apa" care sa aibe rasunet la nivel international, decat in cadrul World Open :P Asa ca "cei trei crai de la Rasarit" (Barry Hearn, David Douglas si Lordul John Stevens) "au pus" de o conferita de presa, prin care au informat publicul larg ca proiectul a devenit realitate. Cu alte cuvinte, de ieri Celula de Integritate si-a inceput activitatea.


Capitanul Jean Luc Picard (aka Barry Hearn) a apelat la serviciile Lordului John Stevens (cel care a desfasurat si ancheta in cazul mortii Dianei -Printesa de Wales si a lui Dody Fayed) intrucat acesta este presedintele unei multinationale (Quest) ce desfasoara activitati de expertiza la nivel mondial, in cazurile de coruptie din sectorul sportiv. Lordul Stevens (fost comisar al Politiei Metropolitane) a declarat ieri:

Lordul Stevens, Barry Hearn si David Douglas
"Integritatea nu este negociabila. Sportul nu va putea sa evolueze decat daca vom arata lumii ca suntem implicati pe deplin sa-l "curatam" in toate aspectele sale. Celule de integritate independente reprezinta un model ce a fost deja implementat in alte sporturi internationale."
"Integritatea inseamna fair-play in toate aspectele, nu doar la nivel de competitori sau oficiali. Inseamna atat protejarea celor nevinovati cat si prevenirea si identificarea practicilor ilegale. Toti cei care sunt in aceasta bransa trebuie sa se asigure ca sportul ramane curat. Altfel, sportul pe care il iubim va fi in pericol."

Se pare insa ca aceasta Celula de Integritate a fost gandita inainte ca marele scandal Higgins sa izbucneasca. Practic acesta a fost motivul aducerii fostului detectiv si inspector sef al Politiei Metropolitane, David Douglas in echipa World Snooker.
"Snooker-ul este un sport asociat cu onestitatea si corectitudinea si nu de putine ori s-a intamplat ca jucatorii sa comita erori pe care arbitrii nu le-au observat. Trebuie sa taiem raul de la radacina si sa intimidam cat mai mult practicile ilegale, astfel ca intentionam sa aplicam suspendarea pe viata in cazul jucatorilor gasiti vinovati de incalarea celor mai importante reguli." , a declarat Hearn.

Pe ce insa se bazeaza aceasta noua gaselnita a celor de la World Snooker? Are trei "piloni", si anume: serviciul de informatii, serviciul de prevenire si cel de investigatie.

Informatia = putere
Servicul de Informatii 
Face referire la faptul ca WPBSA (Asociatia Mondiala de Biliard si Snooker Profesionist) trebui sa puna la dispozitia publicului larg cat mai multe canale de comunicare prin intermediul carora se pot denunta practicile suspicioase, ilegale sau orice tip de informatii specifice. Fireste avand in vedere seriozitatea problemei, toate aceste informatii primite vor trebui sa fie tratate cu maxima confidentialitate si baza de date securizata.


Serviciul de Prevenire 
Are in vedere doua mari aspecte: educatia si publicitatea pe de o parte si analizarea si evaluarea informatiilor primite in scopul identificarii celor mai bune metode de prevenire pe care WPBSA le poate pune in aplicare.

Pe urmele coruptiei din snooker
Servicul de Investigatie 
Va fi responsabil de conducerea anchetelor bazate pe informatiile primite, in mod eficient si corespunzator in vederea probarii sau dezaprobarii cazurilor de "malpraxis".


O initiativa foarte buna si responsabila a lui Barry Hearn, care sunt sigura ca va ajuta acest sport al gentlemen-ilor. In ultima faza insa, corectitudinea ramane la latitudinea fiecarui jucator. Poti avea o serie de jucatori extraodinar de buni in bransa, insa de caracter indoielnic.Totusi sper ca situatiile de gen "Higgins" sa ocoleasca cat mai mult taramul minunat al snooker-ului. Va trece ceva timp pana cand sprancenele se vor cobori si suspiciunea se va disipa, insa pana la urma sunt sigura ca snooker-ul adevarat va invinge. :)

0 comments: