Jamie Burnett - pentru ca si locul 2 conteaza

19:17:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Un moment de concentrare
In timp toata lumea vorbeste despre noul campion Shanghai Masters, Ali Carter, m-am gandit ca nu ar fi rau daca ne-am indrepta atentia si catre ocupantul locului 2 din competitia mai sus numita, Jamie Burnett.


Baiatul nascut in Hamilton, Scotia a intrat in bransa profesionistilor de snooker in anul 1992 si desi in doua zile urmeaza sa implineasca 35 de ani nu are in portofoliu nici un titul major de puncte....inca! :P Nu trebuie sa uitam ca Jamie s-a calificat si pentru World Open-ul de luna aceasta, care se tine in frumoasa-i si mult iubita-i tara- Scotia. Speram ca jocul pe teren propriu sa-i fie de ajutor...energia locului natal....ideea ca esti acasa la tine...nu stiu...snooker-ul si psihologia jucatorului de snooker...:)))


In etapa de calificare pentru UK Championsip-ul din 2004, Jamie a scris o fila mai mult decat mareata in istoria snooker-ului, devenind primul jucator care a inregistrat un break de 148 intr-un meci/competitie de profesionisti. Da, da! Ati citit bine! In urma unui "free ball", scotianul a nominalizat bila maro ca bila rosie, reusind sa o introduca in buzunar (bila maro s-a reintors pe masa, asa cum era si normal, iar Burnett a primit un punct). Apoi a mai inscris o data bila maro, urmata de toate cele 15 bile rosii - prima bila rosie a fost urmata de cea albastra, iar cea de-a doua si ultima de bila roz. Toate celelalte bile rosii au fost urmate de bila neagra. Astfel castiga meciul cu scorul de 9-8, in fata irlandezului Leo Fernandez. Pe vremea aceea avea 29 de ani si ocupa locul 49 mondial.


Patru ani mai tarziu, tot in etapa de calificare pentru UK Championship, lucruruile aveau sa ia o intorsatura ceva mai urata. Meciul disputat intre Jamie si partenerul de antrenament si totodata bunul sau prieten Stephen Maguire s-a incheiat cu 9-3 in favoare lui Stephen. Ceea ce a ridicat multe sprancene specialiste :P a fost faptul ca in al 12 frame, Jamie a ratat lovitura decisiva la bila neagra. O bila neagra ce avea traiectorie perfecta catre buzunar. Daca ar fi reusit lovitura, scorul ar fi fost 8-4. Se pare insa ca patronii caselor de pariuri au primit enorm de multe cereri pentru scorul de 9-3 in favoarea lui Maguire, asa ca au decis sa le anuleze, intreaga situatie fiind destul de dubioasa.


In acelasi an, 2008, World Snooker a cerut inceperea unei anchete care sa solutioneze problema scorului si a valului suspect de pariuri. In acest sens World Snooker a facut urmatoarea declaratie:

Stephen Maguire si Jamie Burnett
"Avem o intelegere cu Betfair si Association of British Bookmarkers, astfel incat in cazul ivirii unor pariuri ilegale, sa fim anuntati in mod confidential. In astfel de situatii, meciul in cauza este monitorizat de catre World Snooker, iar performantele jucatorilor sunt evaluate. Tinand cont de cazurile precedente, desi extrem de rare, World Snooker are reguli extrem de stricte pentru situatiile in care jucatorii sunt gasiti vinovati de "masluirea jocului" sau chiar de intentia de a actiona in acest sens."
Jamie Burnett declara imediat dupa aflarea acuzelor: "In timpul ultimului frame am simtit ca niciodata in viata, o presiune uriasa.Nu cred ca as fi putut sa mai joc bilele colorate daca stiam ce spune lumea. Cand am ajuns la bila neagra mi-am spus: 'Trebuie sa reusesc!Trebuie sa reusesc!' in cazul in care unele persoane ar incepe sa vorbeasca despre incident. M-am simtit extrem de presat in acele momente, mai presat ca niciodata!"
In data de 15 aprilie 2010, atat Jamie Burnett cat si Stephen Maguire dadeau declaratii in fata acuzatorilor; ambii si-au sustinut nevinovatia si au acceptat sa colaboreze cu autoritatile in cauza pentru a solutiona problema. Pana in momentul de fata, nu exista un verdict final in acest caz.


Totusi, intr-o nota mai optimista, trebuie sa mentionez ca Jamie care la activ cateva victorii frumusele asupra lui Stephen Hendry (in vreme cand aceasta era pe val), Mark Williams si Stephen Lee, iar lista cu siguranta nu se va opri aici.
In etapa de calificari pentru Shanghai Master-ul din acest an, a trecut cu 5-1 de co-nationalul sau James McBain si cu acelasi scor de Michael Holt, restul fiind deja istorie, deoarece cu totii stim ce performanta uluitoare a avut in cadrul competitiei de la Shanghai.
Desi nu se poate lauda cu multe victorii, pana acum inregistrand doar castigarea UK Championship-ului (sub 16 ani) din 1990, a Scottish  Championship-ului (sub16 ani) tot in acelasi an, a Scottish Amateur Championship-ului din 1992, calificarea in sferturile de finala pentru German Open-ul din 1997 si Grand Prix-ul din 1998 si fireste recenta finala de la Shanghai Masters, Jamie Burnett inca mai are multe de spus in snooker-ul contemporan.

Jamie Burnett, finalist al SM 2010. Nu-i deloc rau! :)
Cu siguranta nu este cel mai carismatic jucator si nu zambeste prea mult, insa in momentul in care a ajuns la masa este o prezenta pe care orice iubitor al snooker-ului o devoreaza.
Are o capacitate de concentrare uluitoare, joca extrem de bine si are "nervi de otel" in cele mai multe situatii. Chiar daca cateodata pare sa fie distras, in mintea-i creatza, acea minte care creeaza minunate lovituri de tac, totul e sub control. Sigur presiunea si tensiunea unui meci important, al unui scor strans sau al unui oponent de calibru isi spun cuvantul (pana la urma e doar un om) insa indarjirea cu care continua sa joace si sa-si doreasca sa castige sunt mereu prezente la Jamie. In final, asta face diferenta! :)


P.S. Jamie este unul dintre jucatorii care este "on fire" atunci cand reuseste sa se concentreze pe meci. Si cum lui Ali Carter i-am dedicat deja o melodie, ma simt in pozitia de a-i dedica si lui Burnett una. Asa ca pentru numele si felul lui de-a fi in arena. :))))

0 comments: