Verdict final in cazul John Higgins

05:41:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Higgins, nevinovat in cazul de trucare a meciurilor
Intr-un final glorios, dupa "lupte seculare ce au durat 30 de ani", avem si verdictul in cazul lui John Higgins, dar si al ex-managerului sau, Pat Mooney.
In cursul zilei de ieri, Ian Mill QC (cel care a "jurizat" cazul celor doi "nelegiuiti") a facut publica hotararea tribunalului, in baza careia ambii acuzati a fost gasiti vinovati doar de 2 dintre cele 4 capete de acuzare, mai precis de:
1) inocularea in mod vadit a intentiei de a accepta incalcarea statutului de pariuri;
2) neraportarea imediata catre World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA) a tuturor detaliilor relationate cu invitatia primita de a incalca statutul de pariuri.


In baza celor prezentate, John Higgins a primit ca pedeapsa suspendarea pe o perioada de 6 luni din orice activitate relationata cu snooker-ul (perioada a carei date de intrare in vigoare este 2 mai, asadar in noiembrie interdictia expira) si plata unei sume totale de £85.000 (£75.000 pentru acuzatiile impuse si £10.000 pentru (WPBSA).
Fostul sau partener de afaceri, Par Mooney ii este interzisa implicarea pe viata in orice afacere relationata cu snooker-ul, fiind de asemenea obligat sa plateasca in contul WPBSA suma de £25.000.


Va spuneam la inceput, ca cei doi au fost gasiti vinovati doar pentru 2 dintre cele 4 capete de acuzare initiale, WPBSA renuntand la acuzatiile care stipulau: acceptarea sau oferirea spre acceptare a mitei sau al oricarui alt tip de rasplata in vederea trucarii sau infuentarii rezultatelor din cadrul competitiilor sau a meciurilor si acordul de a se angaja intr-un comportament fraudulos.
Inapoi la treaba din noiembrie
Totusi motivele pentru renuntarea la acuzatiile prezentate mai sus, sunt diferite pentru cele doua persoane implicate in mod direct in scandal. In cazul lui Higgins, renuntarea a fost motivata de faptul ca acesta a acceptat desfasurarea anchetei de investigatii pe care a considerat-o corecta si onesta.
In cazul lui Pat Mooney, WPBSA isi metinea in continuare parerea ca acuzatiile de frauda si coruptie erau adevarate. Se pare insa ca avocatul lui Mooney, d-ul Phillips a gasit o portita de scapare, atacand modalitatea de formulare a acuzatiilor care implica utlizarea unor cuvinte ca "competitie si meci", cuvinte care in baza dovezilor prezentate nu constituie subiect de acuzare. Cu alte cuvinte aceste "nuante de formulare a acuzatiilor" nu sunt sustinute de setul de dovezi care sta la baza cazului.
Fantastic, nu? :)


Asadar, fanii snooker-ului il vor vedea din nou in circuit pe John Higgins, care a scapat destul de ieftin avand in vedere acuzatiile aduse de tabloidul News of the World la inceputul lunii mai. Totodata, faptul ca perioada de suspendare a fost hotarata luandu-se in considerare suspendarea precedenta si intercalandu-se cu aceasta, ii ofera lui Higgins o sansa bunicica de a reveni in joc.
Si pentru ca imaginea lui Higgins a avut, si cu siguranta va mai avea ceva de suferit, WPBSA s-a gandit sa il implice intr-un program educational destinat jucatorilor de snooker; programul urmeaza a fi parte integranta din viitoarea Unitatea de Integritate, condusa de presedintele Comitetului de Disciplina David Douglas.


Tot in cursul zilei de ieri, ambele personaje implicate in povestea de "trucare a meciurilor" au facut declaratii. John si-a citit personal in fata camerelor de luat vederi declaratia conform careia accepta vedictul impus de tribunal si le promite fanilor ca va reveni in forta, in timp de Mooney a apelat la purtatorul sau de cuvant, declaratia acestuia fiind foarte scurta si facand referire doar la faptul ca este bucuros de decizia WBPSA de retragere a acuzatilor si regreta profund ca s-a lasat prins in capcana intinsa de ziaristii de la NotW, dar si ca numele lui Higgins a fost patat datorita acestui incident.

Pat Mooney suspendat pe viata din snooker
La polul opus, fericiti la culme de realizarea lor, NotW titreaza: "Hotararea de azi reflecta munca extraodinara depusa de editorul de investigatii Mazher Mahnood. Speram ca expunerea lui Higgins si Mooney sa constituie un motiv de intimidare pentru orice alta tentativa de fraudare, dar sa si ajute in restaurarea integritatii acestui sport." Cat devotament!


Daca John Higgins a fost doar prins in valtoarea evenimentelor ochestrate intentionat sau nu de fostul sau manager, numai el o stie cu certitudine. Sunt multe elemente lipsa in cazul celor doi si multe detatii care nu prea imbina poza de puzzle perfect pe care de multe ori suntem obligati sa o inghitim.
S-a batut foarte mult timp moneda pe faptul ca inregistrarile efectuate de baietii veseli de la NotW nu ar fi tocmai adevarate, majoritatea imaginilor fiind montate intentionat pentru a-l incrimina pe Higgins. Cu toate aceastea, in raportul prezentat nu se stipuleaza nimic despre veridicitatea dovezilor. Sa intelegem ca nu s-a pus aceasta problema? Ca dovezile sunt 100% adevarate? Sau ca nu prea conteaza, pentru ca oricum WPBSA a renuntat la cele mai importante 2 capete de acuzare care sustineau practic intregul caz?

Sincer, nu stiu si nici nu ma intereseaza daca Higgins a fost sau nu vinovat de cele intamplate in trecut. Nu consider ca ar avea vreo relevanta parerea mea. Ceea ce realmente conteaza in acest caz, este ca s-a terminat (cel putin oficial), iar snooker-ul poate merge mai departe (cel putin teoretic). Are ce-i drept o mare "rana" si cu siguranta onestitatea de "joc al gentlemen-ilor" i-a cam fost stearsa, insa nu este singurul sport care s-a confruntat cu astfel de probleme.Cu siguranta se va redresa pe parcurs tot cu ajutorul jucatorilor pe care ii promoveaza. :)

Pentru cei doritori de a citi declaratiilor tuturor celor implicati, aveti un link catre un articol publicat de cei de la sportingintelligence.com

0 comments: