O poveste norvegiana despre snooker cu Anita Rizzuti

16:38:00 Ramona Dragomir 3 Comments

Minunata Norvegie, nu doar o tara a fiordurilor
Norvegia - un taram de vis indepartat. Care ar fi primul cuvant care v-ar veni in minte daca ar fi sa va ganditi la aceasta tara? Daca esti copil, poate ca Mos Craciun este primul gand, daca esti un impatimit al muzicii poate ca este formatia A-Ha sau Jan Garbarek, daca esti un mare iubitor de geografie, atunci cu siguranta magnificele fiorduri iti vor face cu ochiul, daca esti geopolitician de meserie poate te vei gandi la petrol sau gaze naturale....dar daca am lasa toate astea la o parte si am incerca sa asociem snooker-ul cu Norvegia? Care ar fi primul gand care ar trebui sa ne vina in minte? Va spun eu: este Anita Rizzuti. Iar daca numele ei nu va spune nimic,ei bine dragii mei puneti-va centurile de siguranta pentru ca sunteti pe cale sa luati parte la o frumoasa aventura "O poveste norvegiana despre snooker". :-)


Desi ne-am obisnuit sa asociem snooker-ul cu "tara-i muma" (aka Marea Britanie), snooker-ul a cuprins de-a lungul timpului un numar de-a dreptul impresionant de natiuni. Da, poate ca "fluxul" nu este atat de puternic ca in Marea Britanie, insa cu siguranta exista si ofera acestui sport respectul cuvenit. Una dintre aceste locatii, este Norvegia unde snooker-ul infloreste (in ciuda frigului permanent :-P) cu 6-7 competitii importante de snooker pe an. In liga norvegiana sunt inscrisi 59 de barbati, insa cea care face legea si ii bate de le merg fulgii este aceasta "wonder-woman" - Anita Rizzuti. :-)
Jumatate norvegianca, jumatate cu radacini italienesti, Anita este genul de persoana care isi datoreaza taria de caracter stramosilor norvegieni, insa nu pot sa trec cu vederea bunatatea, modestia si zambetul incredibil de cald, elemente "latino" pana in maduva "oaselor". :-))
A fost atat de amabila incat a acceptat sa-mi ofere un interviu, pe care fireste ca il voi impartasi aici cu voi, dragii mei. 


Snooker Loopy: Cum a inceput pasiunea pentru snooker?

Anita Rizzuti: Am inceput sa joc pool cand aveam cam 11-12 ani, insa m-am indragostit de snooker de abia pe la 19. Am reusit sa inscriu un break de 47 de puncte inca din primul frame jucat si mi-au trebuit 2 ani ca sa dobor acest record personal. Atunci, am stiut ca m-am indragostit iremediabil de snooker.



SL: Ai primit invitaia de a juca in etapa de calificare pentru World Open-ul din August 2010. Cum a fost? A fost o experienta reusita si interesanta?


AZ: Da, da, da! A fost atat de ireal sa joc in circuitul profesionist mondial. Cine ar fi crezut? Am avut foarte multe emotii cand am jucat impotriva lui Alfie Burden dar a fost o experienta foarte buna cu siguranta. Toata lumea s-a purtat atat de frumos cu mine, acolo in Sheffield! Nici acum nu-mi vine sa cred ca am participat! Sper sa mai am ocazia sa o fac...

Anita Rizzuti in actiune
SL: Cum se descurca o femeie jucatoare de snooker intr-o lume acaparata de barbati? Ai simtit vreodata ca nu esti luata destul de in serios doar pentru ca esti femeie?


AZ: Trebuie sa spun ca nici nu ma gandesc la asta. Imi place sa joc la nebunie si intotdeauna incerc sa castig orice frame joc. Nu am simtit niciodata ca nu as fi luata in serios...sau cel putin nu imi amintesc de vreun incident de acest fel.


SL: Am o regula speciala pentru fiecare interviu, se numeste " E timpul sa ne laudam!!!!" :-)) Stiu ca esti o persoana extrem de modesta, insa te rog impartaseste cu cititorii nostrii cateva dintre realizarile tale in snooker (premii, break-uri, orice crezi ca e relevant)


AZ: Am castigat Campionatul Nordic de 2 ori, dar nu fost decat cateva fete care au concurat. Am fost de 2 ori semi-finalista in cadrul Campionatului European de "Ladies" si de doua ori am ajuns in sferturile de finala ale Campionatului Mondial de "Ladies".
Cel mai mare break realizat intr-un meci oficial este 68, iar in timpul antrenamentului 104...dupa cum vezi nu prea am cu ce sa ma laud (imi spune razand).


E imposibil sa nu observi cat de modesta este Anita, desi este "cea mai tare din clasa". De ce spun asta? Pentru ca in momentul de fata este Numarul 1 in Norvegia. Joaca atat impotriva fetelor cat si impotriva baietilor, insa in final ea este marea invingatoare.
Alaturi de parterneul ei sau de viata, Kurt Maflin (il stiti pe baiat pentru ca si el este jucator de snooker, si a fost chiar primul care a reusit sa atinga break-ul maxim in primul PTC din acest sezon) are o familie frumoasa. Se pare insa ca virusul de snooker nu i-a prins si pe cei mici, domnisoara Christiane fiind mai mult interesata de fotbal, iar micutul Neon (in varsta de doar doi anisori) insa nu are preferinte sportive. Totusi o pasarica mi-a spus ca Kurt spera ca va lua calea fotbalului, la fel ca sora lui :-P


SL: Ai jucat vreodata impotriva lui Kurt intr-un meci oficial? Daca nu, ti-ar placea sa o poti face?


AZ: Mi-ar placea foarte mult, dar nu cred ca va fi posibil. Totusi, acum cativa ani am jucat impreuna in Norvegia. Era o competitie pe grupe. Eu am castigat toate meciurile din grupa mea, iar Kurt din a lui. Asa ca a trebuit sa inscriem bila roz aflata pe punctul ei (moarte sigura!) pentru a stabili cine intra in top. Eu am reusit din prima, insa Kurt a ratat. Iti dai seama? M-am calificat in top intr-o competitie unde Kurt juca de asemenea! Inca il mai necajesc cu treaba asta (rade). Fireste in final am pierdut, iar el a castigat...dar imi aduc aminte cu placere de aceste momente. :-)


SL: Sunt sigura ca ai un jucator preferat de snooker. Poti sa ne spui cine e? Sau poate chiar mai multi? Daca il vei nominaliza pe Kurt, voi intelege :-))

Girls rock!!!!!!
AZ: (rade cu pofta) Da, il voi nominaliza pe Kurt, dar nu doar pentru ca imi este partener, ci pentru ca in opinia mea este unul dintre cei mai buni 5 realizatori de break-uri din lume.
Fireste ca ii admir si pe Stephen Hendry, Jimmy White, The Rocket, Mark Selby, Mark Williams si de sigur Reanne Evans, care sper ca va ajunge printre ei...fireste Kurt fiind totusi pe pozitia fruntasa.


Fara indoiala ca este o persoana plina de viata si isi adora familia. Si este atat de placut sa vezi ca isi poate imbina activitatile zilnice de familista convinsa cu cele de sportiv de top. Mi-a marturisit ca ii este totusi destul de greu mai ales cand Kurt este plecat sa joace in afara tarii, insa uita totul cand aude ca a inregistrat rezultate bune.
"Sper din tot sufletul ca Kurt sa ajunga cat mai departe in acest sport pentru ca merita, iar in ceea ce ma priveste, joc cat pot de mult si iubesc acest lucru.", a adaugat Anita


In ceea ce priveste viitorul Anita nu este genul de persoana cu planuri cincinale la bord. Spune ca va continua sa joace in cat mai multe competitii, iar dupa ce micuztul va mai creste putin poate chiar se va inscrie pentru Campionatul European sau Mondial.


SL: Ce sfat le-ai da fetelor si baietilor care vor sa faca cariera in snooker?


AZ: Sa inceapa antrenamentul de la o varsta cat mai frageda. E important sa stii care iti sunt punctele forte si care nu, astfel incat sa stii ce decizie sa iei cand lovesti bilele. De asemenea este nevoie de multa munca si de antrenament, antrenament si iarasi antrenament!


SL: Si o ultima intrebare: Care este primul cuvant care iti vine in minte cand te gandesti la snooker?


AZ: Multa munca...


Dragii mei, sper ca am invatat cu totii o lectie valoroasa azi. Este extrem de important sa stii ce vrei de la viata, sa lupti pentru visurile tale, sa muncesti pentru ele, sa nu-ti pierzi niciodata speranta, dar totusi sa-ti aduci aminte ca munca nu inseamna totul.
Anita Rizzuti este un exemplu perfect al femei care a reusit sa preia comanda intr-o lume a barbatilor si sper ca vom auzi cat mai multe despre ea pe viitor pentru ca merita sa fie mentionata in aceasta lumea a snooker-ului.


A fost un privilegiu si o onoare sa pot face acest interviu pentru ca este intotdeauna placut sa vezi ca lumea nu este formata doar din oameni care vor totul si ar face orice pentru a-l obtine sau din oameni care sunt prea plini de inchipuitele lor talente, ci si din oameni simpli, sensibili si totusi extrem de puternici care isi pun o particica din suflet in tot ceea ce realizeaza. In final, asta e tot ce conteaza! ;-)


Ii multumesc Anitei pentru ocazia de a lua primul meu interviu si ii urez din tot sufletul, mult succes in toate proiectele de viitor! 

Tusen takk! :-)

3 comments:

Anonymous said...

minunat articol/interviu!! da, chiar nu mi-ar fi trecut prin minte ca in tara mea din vis se mai joaca si snooker. credeam ca se cinta doar jaaaz :D
schimba si tu la "impatimitii de muzica" pe a-ha, cu jan garbarek. e muuult mai cunoscut si mai adevarat in ale muzicii ;-)
multumesc!
mk

Multumesc mult! Ma bucur ca ti-a placut! :-)
Uite, o sa-l adaug si pe Jan ;-)

Anonymous said...

:-))) multumeesc!
mk