Campionatul Mondial de Snooker al Seniorilor - Ziua 1

05:56:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Daca am pune impreuna cuvintele "sarbatoare si snooker" rezultatul ar fi cu siguranta egal cu ceea ce se petrece acum in frumosul oras englezesc Bradford, mai precis la Cedar Court Hotel - Campionatul Mondial de Snooker al Seniorilor. Opt nume mari cu varsta trecuta de 40 de primaveri s-au reunit pentru a demonstra intregii lumi ca varsta nu are de-a face cu talentul si pasiunea pentru snooker. Inceput de ieri si cu finalitatea duminica pe inserat, campionatul se afla la prima editie si deja sunt voci de "sa mai facem unul si la anu`", desi meciurile nici nu au inceput bine :-))
Invitatia de participare a fost trimisa tuturor jucatorilor de peste 40 de ani din circuitul profesionist sau "in rezerva" insa doar Steve Davis, Dennis Taylor, John Parrott, Cliff Thorburn, Joe Johnson, Jimmy White si mai tinereii Peter Ebdon, Nigel Bond si Ken Doherty au raspuns afirmativ chemarii. :-)

Numele este Bond...Nigel Bond
Dupa cum va spuneam competitia a inceput deja, ieri fiind (un fel de) runda de calificare, Nigel Bond jucand impotriva lui Peter Ebdon. Si daca am spus Peter atunci sper ca va imaginati ca meciul a durat ceva timp. Noroc cu regula de "cel mai bun din trei"! :-)) Glumesc! E placut sa-l vezi pe Peter jucand chiar daca are un stil mai molcom si prea calculat.
Insa ce s-a intamplat? Pai ce sa se intample? Ebbo a cam mancat bataitza cu 2-0, Nigel fiind cel care s-a calificat pentru sferturile de finala de astazi. Asadar, campionul mondial din 2002 a fost ingenuncheat de finalistul din 1995! Asta da surpriza, mai ales ca Ebdon s-a descurcat destul de bine in ultima perioada in materie de turnee, insa pe un format atat de scurt nu-ti trebuie decat o mica greseala pentru a iesi din joc.
Insa sa vedem cum arata lista de joc pentru ziua de sambata, da?

Nu vom incepe de dimineata (ca doar e weekend, nu? :-P) ci cam pe la ora 13:00 (ora Romaniei) cu meciul dintre  irlandezul Ken Doherty si proaspatul calificat Nigel Bond. Va fi cu siguranta un meci interesant, avand in vedere performantele inregistrate de Ken in ultimele doua EPTC-uri in care a prestat munci snookeristice :-)) Campion mondial in 1997, Ken a declarat ca si-ar dori foarte tare sa mai adauge un titlu la colectia sa (el castigand un titlu mondial ca junior, amator si ca profesionist) asa ca va face tot ce ii sta in putinta sa castige. Pe de alta parte insa nici Nigel nu va sta cuminte in banca sa si va actiona in consecinta :-))

Steve Davis si Joe Johnson concentrati pe victorie
Imediat dupa incheierea acestui meci va veni randul intalnirii dintre Steve Davis si Joe Johnson. Steve este campion mondial cu acte in regula, cam de vreo sase ori "frecventand" aceasta pozitie :-)) (1981,1983,1984,1987,1988,1989) si cu o cariera in snooker demna de invidiat. Inca mai joaca in circuitul profesionist si inca mai castiga meciuri cu scoruri de-a dreptul ravisante; sa nu uitam performanta extraordinara de la Campionatul Mondial din acest an, cand l-a invins pe John Higgins, dar nici meciurile castigate din turneele recente. "The Nugget" a declarat ca asteapta cu nerabdare aceasta competitie mai ales datorita faptului ca se simte bine jucand alaturi de numele mari; amuzamentul se va impleti de minune cu dorinta de a castiga insa efectul final va fi un succes real.


Pe de alta parte, campionul mondial din 1986 Joe Johnson, (cel care i-a suflat titlul lui Steve cu scorul de 18-12) este si el extrem de dornic sa-si intaneasca oponentul. Iar daca va mai spun ca Joe este unul dintre cei ale caror eforturi au pus pe picioare aceasta competitie, va puteti imagina cat de mult se bucura ca este paratas direct la marele eveniment dar si cat de mult si-ar dori sa castige.

Ce faci acolo, Parrott?
De la ora 17:00 (ora Romaniei) meciul dintre Dennis Taylor si John Parrott va incepe. Doi mari titani ai snooker-ului razboindu-se pentru un loc in semifinale. Dennis este cel care l-a invins pe Davis in 1985 pentru a ridica trofeul de campion mondial si asa cum Rob Walker l-a prezentat la Crucible cand el si Steve Davis au pus la cale "refacerea finalei din `85 este "mandria Irlandei de Nord". Un personaj cu un simt al umorului extrem de bine dezvoltat pe Dennis e imposibil sa-l vezi serios mai mult de doua minute, insa data fiind situatiunea in cauza sunt sigura ca va incanta si delecta publicului spectator cu o serie de lovituri care l-au facut celebru in lumea snooker-ului.


John Parrott este proaspat retras din circuitul profesionist (sezonul trecut a avut loc "intamplarea") insa asta nu inseamna ca si-a pierdut pasiunea sau dragostea pentru acest sport, asa cum chiar el a tinut sa ne declare in repetate randuri.
"O sa fie putin cam ciudat sa joc din nou, ma voi simti ca o rata pe uscat. M-am antrenat ceva timp acasa si joc destul de bine, chiar am realizat un break de 137 zilele trecute, dar asta nu te pregateste pentru un meci adevarat. Ken Doherty si Peter Ebdon inca joaca in circuitul profesionist, asa ca vor porni cu un avantaj, insa in ceea ce ma priveste sper ca va fi ca mersul pe bicicleta si astfel voi reusi sa fac fata."

"Va fi amuzament cat cuprinde intre jucatori, dar toti sunt campioni cu acte in regula si fiecare stie ca o competitie nu se castiga daca nu exista spirit competitiv. E un instinct care nu te paraseste niciodata.", a adaugat Parrott.

Antonim in snooker: The Whirlwind vs. The Grinder
Ziua se va incheia cu meciul dintre Jimmy White si Cliff Thorburn. Cred ca Jimmy este unul dintre cei mai ghinionisti jucatori de snooker in pofida faptului ca este unul extrem de bun. A ajuns in finala Campionatului Mondial de Snooker de sase ori...si tot de atatea ori a si pierdut. Insa cum snooker-ul nu inseamna doar Crucible, "The Whirlwind" a si-a demonstrat talentul de-a lungul timpului castigand o serie de turnee importante, iar momentan joaca destul de bine.
"O sa fie o competitie superba si chiar astept cu nerabdare sa joc. Nu conteaza cu cine voi juca pentru ca oricum nu vor fi meciuri usoare, avand in vedere pleiada de nume mari. Joe Johnson s-a antrenat non-stop - de cate ori il sunam juca snooker. Si sunt sigur ca acelasi lucru este valabil si pentru restul, care nu mai joaca in circuit."


Cliff Thorburn este una dintre figurile cele mai admirate din lumea snooker-ului, canadianul numarandu-se printre cei trei care au "smuls" trofeul de campion mondial din Marea Britanie (alaturi de Ken Doherty si Neil Robertson). Chiar am putea spune ca este cel care a deschis drumul spre "Epoca de Aur" din snooker (aka. anii `80), tinand cont ca a castigat titlul mondial in 1980, invingandu-l cu 18-16 pe Alex "The Hurricane" Higgins. Cu un stil de joc deosebit de incet si calculat, Cliff a facut istorie in materie de tactica de joc.
"Fireste ca jucatori ca Ebdon si Doherty vor porni cu avantaj si datorita faptului ca inca mai joaca in circuit, insa daca ei nu ma vor invinge, atunci va trebui sa ma gandesc serios de ce m-am retras din snooker. Inca imi mai place sa cred ca pot sa curat masa daca carambolul de bile rosii este spart in mod corespunzator. O sa fie minunat sa joc alaturi de prieteni chiar daca fiecare incerca sa castige.", a declarat "The Grinder".



Cam asa arata lista de joc pentru astazi! Asa ca alegeti-va preferatul si faceti galerie cat cuprinde pentru ca desi baietii se vor distra, cum exista si un premiu de 20.000 lire sterline la mijloc, se va si juca snooker! :-) Din pacate nu vom avea ocazia sa ii vedem in direct, insa se pare ca de Craciun SkySports va transmite cele mai bune momente. Pana una alta, avem scoruri la minut, ceea ce nu este de neglijat...asa ca: "Let`s play snooker, boys!" :-))

0 comments: