EPTC 5 - ultima zi

04:00:00 Ramona Dragomir 0 Comments

John Higgins, campion EPTC 5
Iata ca am ajuns din nou la finalul unei competitii din seria EPTC-urilor, competitie in care cu siguranta ca elementul de baza a fost surpriza; de la rasturnari de situatie pana la cine a reusit sa fie marele invingator. :-P Asa cum multi dintre voi deja ati aflat, marele si nebanuitul castigator al EPTC 5 este John Higgins! Da, cu acte in regula! :-))

Dar sa incep cu un mic rezumat al zilei de ieri, da?
In optimile de finala au intrat sase castigatori de EPTC/PTC-uri, insa din pacate doar doi au reusit sa "prinda trenul" pentru sferturile de finala; Barry Pinches si Shaun Murphy fiind cei doi privilegiati, primul invingandu-l cu 4-1 pe Robert Milkins, iar cel de-al doilea pe Marcus Campbell, cu scorul de 4-2. In ceea ce-l priveste pe Judd Trump, acesta a fost ingenuncheat cu un sfasietor 4-0 de catre Graeme Dott, Tom Ford si-a vazut sperantele de calificare spulberate in urma scorului de 4-3 in fata lui John Higgins, iar Stepehn Lee a fost trimis acasa cu 4-2 de catre Mark Allen.
Ultimii trei clasati au fost Anthony Hamilton, care a trecut un 4-3 de Ricky Walden, Peter Lines care a reusit sa-l scoata definitiv din joc pe Jimmy Michie cu 4-0 si Paul Davison, care a incheiat cu un stras 4-3 intalnirea cu Joe Perry.


In sferturi lucrurile au fost ceva mai relaxate, si nu pentru ca elementul tensiune nu a fost parte integranta a ecuatiei ci pentru ca s-a vazut foarte clar cine a dominat toate cele patru meciuri. Astfel ca Graeme Dott l-a invins cu 4-1 pe Barry Pinches, John Higgins l-a eliminat pe Anthony Hamilton cu 4-2 (asta dupa ce in prealabil a fost condus cu 2-0), Mark Allen a trecut fara probleme de Peter Lines cu 4-0, iar Shaun Murphy l-a trimis acasa pe Paul Davison cu scorul de 4-2.
In semifinale si-au dat rendez-vous Graeme Dott si John Higgins pe de o parte si Mark Allen si Shaun Murphy pe de alta. :-P "Nota de plata" a fost aceiasi pentru ambele "cupluri" 4-1, Higgins si Murphy fiind cei care aveau sa discute mai pe seara meciul decisiv.


Si uite asa, am ajuns in finala! O finala in care sincer nu ma asteptam sa-l vad pe Higgins...cel putin nu atat de curand! S-a inceput in forta, scotianul proaspat reintors de pe meleagurile restrictionarii, preluand conducerea cu 2-0, dupa ce a inscris un minunat 132 in primul frame, urmat de un break de 66 in cel de-al doilea. Insa Murphy nu avea sa stea degeaba asa ca a contracarat cu doua frame-uri pentru 2-2. Lucrurile deveneau interesante! "The Wizard of Wishaw" nu s-a temut insa de revenirea  lui " The Magican" asa ca a realizat un break de 95 pentru 3-2 si inca unul de 53 pentru a-si adjudeca in toata regula victoria de 4-2. Wow! Si ce victorie!

Imediat dupa meci, John a declarat: "A fost o finala buna. Am ratat o singura bila, si de aceea scorul nu a ajuns la 3-1. Am venit la aceasta competitie doar ca sa joc, insa ma bucur extrem de mult ca am reusit sa o si castig. Victoria obtinuta este importanta pentru recastigarea increderii in sine, insa drumul pe care il am de strabatat este foarte lung. Aceasta realizare nu atarna foarte greu in ceea ce priveste restul sezonului."


Shaun Murphy, finalist EPTC 5
Stiu ca multi dintre voi suneti fericiti de rezultat, la fel cum mai mult ca sigur sunt si multi extrem de furiosi, insa daca privim lucrurile din perspectiva performantei si doar a performantei...ei bine, atunci nu puteti nega faptul ca victoria este una pe deplin meritata. Iar daca mai luam in considerare si faptul ca de cinci luni John nu a mai pus mana pe un tac, ca a avut foarte putin timp pentru antrenament dar si faptul ca increderea-i in sine a fost puternic zduncinata in ultima vreme, atunci e limpede ca avem in fata un jucator extraodinar. Dincolo de tot ce a fost in trecut (trecut ce ii va fi ca un pumnal in spate pentru multa vreme), John a ramas un jucator extrem de bun, un jucator talentat si foarte ambitios. Motive sa aruncam cu prietre se gasesc intotdeauna si pentru oricine, insa daca lasam subiectivismul la o parte, omu`merita toate laudele si aplauzele din lume pentru reusita de ieri seara.


Competitia de consolare si-a ales si ea castigatorul in persoana lui Jamie Cope, care a reusit sa il invinga pe Joe Swail cu scorul de 3-2 pentru a incasa cecul in valoare de 1.500 de euro. Insa contextul in care aceasta finala a luat loc, a fot cel putin straniu. Spun asta pentru ca oponentul lui Jamie nu s-a prezentat (deci prima semifinala nu a avut loc), iar oponentul lui Joe a aparut la 2 ore dupa meci cand arena era goala (asadar nici cea de-a doua semifinala nu a avut loc) :-P Mii de multumiri lui Monique Limbos pentru povestioara. :-)
Puteti consulta lista rezultatelor, aici.


In final adaug, ca de obicei, felicitarile de rigoare pentru toti participantii la acest mini-turneu de puncte. Sincere felicitari lui Shaun Murphy pentru faptul ca a fost extrem de aproape sa devina primul jucator cu doua trofee de EPTC la purtator, dar fireste si lui John Higgins pentru frumoasa revenire si pentru victoria obtinuta. :-)
Urmatorul si ultimul eveniment EPTC va avea loc la sfarsitul saptamanii in curs, la Praga in Cehia.

0 comments: