Welsh Open-ul are un nou look

16:30:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Procesul de revolutionare a snooker-ului a inceput de ceva luni, unele schimbari fiind deja vizibile; noi turnee au fost adaugate pe lista, o noua modalitate de calificare a fost implementata (si aici ma refer la retragerea punctelor la anumite intervale de timp), "scoala de snooker" a vazut lumina zilei, astfel incat jucatorii care retrogradeaza sa poata reintra mai usor in circuit, vechile competitii au fost readuse la viata si noi formate au fost aplicate turneelor deja existente.


Welsh Open-ul este unul dintre cele mai importante evenimente de puncte din lumea snooker-ului, cu o traditie datand din 1992, eveniment ce se bucura de suportul multor fani ai acestui sport. Dar cum lumea snooker-ului avea nevoie de un impuls, putina "condimentare", Welsh Open-ul s-a trezit cu un nou format. :-)) In 2011, competitia se va desfasura in perioada 14-20 februarie in Newport, Tara Galilor, fiind gazduita de Newport Centre.


Cei care vor avea un loc garantat in competitie vor fi ocupantii locurilor din Top 16, dupa reajustarea de puncte ce va avea loc imediat dupa finalul 12Bet.com UK Championship-ului din decembrie. Alaturi de campionul en-titre John Higgins, care momentan ocupa locul 3 (dupa ce a castigat cele 2.000 puncte de la EPTC 5) ii vom vedea cu siguranta si pe Neil Robertson, Ronnie O`Sullivan, Mark Williams si multi altii.

Dar cum arata noul format/look al Welsh Open-ului? In primul rand trebuie mentionat ca pentru toate meciurile (incluzandu-le si pe cele din etapa de calificare) se va aplica regula de joc "cel mai bun din 7" (si nu "cel mai bun din 9" asa cum eram obisnuiti). Incepand insa cu sferturile de finala, regula se va schimba in "cel mai bun joc din 9", semifinalele vor fi "cel mai bun joc din 11", pentru ca marea finala sa se dispute pe principiul "cel mai bun din 17".
In al doilea rand, in arena vor fi numai doua mese si nu trei ca pana acum, astfel incat exista marea posibilitate ca BBC Wales sa transmita intregul eveniment.

John Higgins, campionul Welsh Open 2010
Purtatorul de cuvant al WorldSnooker, a declarat:
"Folosim o serie de noi formate pentru turneele din acest sezon pentru a adauga un plus de varietate si pentru a evita banalul. De asemenea, avem in vizor sa pastram doua meciuri din etapa de calificare, meciuri ce se vor desfasura in Newport; daca jucatori galezi ca Matthew Stevens, Ryan Day sau Dominic Dale vor fi listati intre locurile 17-32, publicul va avea sansa sa-si vada vedetele locale jucand."
"Welsh Open-ul este ultimul turneu de dinaintea Campionatului Mondial, tocmai de aceea jucatorii se vor bate pentru un loc la The Crucible."


Desi un nou format nu atrage automat si succesul in proportie de 100%, aduce un plus de vigoare unor competitii destul de "prafuite" si de cele mai multe ori contestate. A se nota insa ca formatul a fost scurtat partial, nu avem un World Open 2, deci carcotasii de serviciu nu au materiale prin care sa afirme ca "uite cum snooker-ul nu este luat in serios" :-P In definitiv un format scurt poate fi o usurare dar si o povara, intrucit o simpla greseala poate sa coste enorm de mult, jucatorul pierzand sansa de a se califica mai departe. Tocmai de aceea concentrarea asupra jocului este esentiala!


Etapa de calificare va avea loc in perioada 8-11 februarie la World Snooekr Academy din Sheefield.
Pentru cei care vor bilete pentru un spectacol LIVE de snooker de calitate, click aici.

0 comments: