UK Championship - Marea Finala

17:59:00 Ramona Dragomir 0 Comments

John Higgins, campion UK Championship 2010
Mai tineti minte versurile din melodia de pe coloana sonora a filmulului "Dirty Dancing", care incepea cu: "Now, I’ve had the time of my life, no I never felt like this before...."? Ei, cam asa m-am simtit si eu privind finala de ieri seara! :-)) Nebunie curata pana in ultimul moment! A fost o finala extraordinara, iar cine nu este de acord cu mine ar trebui sa se mai uite o data! :-P Dramatism, emotii, tensiune, greseli, lovituri magistrale, rasturnari de situatie, mult patos...intr-un cuvant o "fiesta" de snooker! :-))
Personal vad meciul de ieri, ca fiind unul dintre cele mai interesante si emotionante meciuri din tot sezonul de snooker (na, cel putin pana in momentul de fata :-P). Am avut doua nume mari, doua legende ale snooker-ului, doi cavaleri in armura lucitoare care s-au luptat ca niste zmei pentru a castiga trofeul 12bet.com UK Championship 2010 - in coltul rosu l-am avut pe Mark "The Welsh Potting Machine" Williams, iar in cel albastru pe John "The Wizard of Wishaw" Higgins, renumiti pentru stilul lor de "winning ugly" respectiv "sitting pretty" (asa cum prezentarea BBC 2 o reliefa) :-P Cel care insa si reusit sa-si adjudece trofeul si cecul in valoare de 100.000 lire sterline, a fost Higgins, care in momentul de fata are 4 astfel de trofee in buzunar...cred care niste buzunare destul de largi, avand in vedere cat de mari sunt trofeele :-)))


Nebunia a inceput in jur de ora 16:00 (ora Romaniei) cu irlandezul Ken Doherty si nord-irlandezul Dennis Taylor responsabili de tocat snooker. :-P
Williams a deschis cu un break de 83 pentru a prelua conducerea, break ce a primit ca raspuns un 40 in frame-ul urmator, apoi a contra-atacat cu o serie de 39 si 28, pentru care si de aceasta data, John a avut replica, scorul ajungand la 2-2. Inca la cam atat s-a rezumat activitatea snookeristica a scotianului in prima sesiune, intrucit aceasta nu a mai resuit sa castige nici un frame; in mod logic galezul adjudecandu-si restul de patru si plecand la vestiare cu avantajul de 6-2. Mirosea a victorie!


Higgins isi croieste drum spre victoria definitiva
In timp ce Willie Thorne ii lua locul lui Ken Doherty in cabina de comentat, Dennis inca ramanand pe baricade, cea de-a doua sesiune era deschisa tot de Mark cu un break de 40, destul cat sa mareasca diferenta dintre el si oponent cu 5 frame-uri!
Ceea ce a urmat insa a fost un fel de "trezire la viata" pentru ca John a castigat doua frame-uri la rand, impuscand break-uri in valoare de 91 si 94 de puncte. Fanii sai erau deja in delir, putea oare scotianul sa isi revina complet si chiar sa castige batalia? Avea oare sa creeze o adevarata revolutie si sa il ajunga din urma pe galezul Williams? Da, insa nu chiar acum...suspansul facandu-ne sa ne mai roadem unghiile ceva timp, suficient insa ca Mark sa mai adauge un frame la colectie cu ajutorul unui break de 70.
Asa se intra in pauza de 20 de minute, cu scorul de 8-4! Mark pleca relativ realxat, savurandu-si din plin ceasca de ceai, pe cand John avea multe de reflectat.


John Virgo si Ken Doherty anuntau cu surle si trambite ultima sesiune de joc! Jucatorii intrau in arena, iar publicul fremata de nerabdare.
Higgins se si grabeste sa mai castige un frame, cu un minunat break de 105, insa Mark nu se lasa cu una cu doua si duce meciul un pas mai aproape de victoria finala, mai precis la 9-5. Nu mai existau indoieli, galzeul avea sa castige! Muncise mult, plecase cu un scor slab in competitie insa isi revenire miraculos pe parcurs, iar acum il trimitea acasa pe triplul campion mondial! Sau poate ca nu? Oare ma inselam? Timpul avea sa-mi demonstreze ca da, deoacere ceea ce a urmat ar putea echivala cu renasterea din cenusa a Pasarii Phoniex! Higgins era determinat sa nu lase premiul cel mare sa-si scape printre degete! Sub nicio forma!
Asa se face ca s-a folosit de break-uri de 45, 23, 30 si 75 pentru a urca pana la 9-7. Lucrurile deja incepeau sa se schimbe si sa se schimbe drastic!


Mark Williams, marele finalist al turneului
Frame-ul cu numarul 17 l-a gasit pe Williams cu un break de 61, break oprit cand aceasta a ratat bila rosie de meci, acea bila rosie care si-a facut de cap pe masa si a innebunit jucatorii in ultimele frame-uri. John avea sa vina la masa pentru un 40 terminat brusc dupa ce acesta a ratat (logic) o bila rosie extrem de importanta. Cateva snookere, o batalie de lovituri de siguranta si scotianul iese invingator dupa ce inscrie bilele colorate. Scorul devenea si mai interesant 9-8. Oare o sa aveam frame decisiv? Ei bine, da!
Galezul isi construia un break castigator, care insa nu a vazut decat 18 puncte datorita ratarii bilei albastre, asa ca scotianul a revenit la masa pentru un 52 "taiat" de ratarea bilei rosii. Mark revine, avand nevoie doar de un snooker pe care il si obtine, insa jocul o ia total razna cand John comite fault (inscriind bila alba), iar Mark are parte de un kick major si pierde pozitia de atac. In final, Higgins avea sa faca cel mai bine fata situatiei, inscriind bila rosie pentru 9-9!


Iata-ne in frame decisiv, jucatorii isi strang mana si jocul se reia cu repeziciune. Williams nu reuseste decat un 13 micutz, in timp de John atinge un 66 scurtat de un kick ce l-a lasat cu pozitie la o bila rosie extrem de dificila (ratare!). Mark revine la masa si totul pare sa fi de partea lui cand reuseste un break de 30. La 66-46, in favoarea lui Higgins, jocul se rezuma pe snookere si lovituri de siguranta, insa cum tensiunea era mare realizarea unei lovituri de siguranta nu este mereu cea dorita. Si totusi, dintr-un unghi pe care doar Higgins l-a putut vedea, aceasta reuseste sa inscrie bila maro! Bila maro era in buzunar, doar albastrica, rozalia si tenebroasa neagra ramanand pe masa! John are sase sa devina campion! Inscrie bila albastra si ridica pumnul in semn de victorie in timp de audienta este aproape lesinata de emotii! Iar acum era randul rozaliei sa fie inscriea regeste! John Higgins este campion! Dumnezelule, ce finala! :-))


Gasca de la BBC: John Parrott, Steve Davis si Hazel Irvine
E de necrezut! De necrezut! Williams a avut jocul in mana si totusi nu a reusit sa duca victoria la bun sfarsit! Insa acea bila maro, acea bila maro inscrisa cu atata maiestrie de Higgins, a insemnat victoria unuia si infrancerea celuilalt! Ce meci! Ce finala! Ce durere de cap! :-)))))

Concluzionand, am avut parte de o finala absolut geniala! Toate elementele necesare au fost prezente pentru a face din ea un real succes! O infrangere nemeritata de galez, deoarece a avut un joc extrem de bun, insa o victorie meritata pe deplin de scotian pentru toata maiestria cu care si-a croit drum printre bile pe durata intregului turneu. Pentru mine ambii au iesit invingatori, aseara finala s-a impartit in mod egal! :-)


John Higgins era aproape beat de fericire si plin de lacrimi a dorit sa-i multumeasca tatalui sau, aflat acasa intr-o stare de sanatate precara. A ridicat trofeul in brate si-a primit sotia in arena si a zambit pentru toti cei care il iubesc sau nu, pentru ca aseara a fost seara lui de glorie! Iar bila maro a stat marturie! ;-)


Sincerele mele felicitari pentru ambii jucatori, s-a jucat peste orice asteptari: Mark a demonstrat ca este inca un jucator de top in ciuda gurilor rautacioase, iar John a demonstrat ca un profesionist adevarat nu poate fi invins de negura vremii. Felicitari baieti! Jos palaria!


Melodia de incheiere este si melodia pe care campionul Higgins intra in arena, doar ca este in interpretarea celor de la Smokie. Enjoy! ;-)

0 comments: