Campionatul Mondial 2011 (lista primelor meciuri) - ce va fi...

17:32:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Lumea snooker-ului este extrem de incantata de faptul ca ieri, s-a facut publica, sub ochii atenti si vigilenti ai celor din sala "marii extrageri", lista meciurilor pentru prima runda a Campionatului Mondial editia 2011. Desi unii dintre voi s-au aratat  dezamagiti de cum arata prima etapa de confruntare a snookeristilor, unii s-au declarat cum nu se poate mai multumiti ca favoritii lor au meciuri mai usoare (cel putin la inceput).


Sincer n-am inteles niciodata ce inseamna un meci usor, cum nu inteleg nici acum, mai ales in contextul in care toti cei care au prins un loc in campionat, l-au prins pentru ca au muncit din greu pentru asta. Imi place la nebunie cand unui jucator ii se puna intrebarea "Veti avea un meci usor?" si el raspunde: "Cu un standard atat de ridicat si cu atat de multi jucatori buni in circuit, niciun meci nu este usor." Parol, ca are dreptate coane Jorge! :-))


Dar sa nu mai lungim vorbaria inutila si sa vedem ce cum arata primele meciuri.


Neil Robertson v. Judd Trump -actualul detinator al titlului de campion mondial si un tanar jucator de isi doreste cu ardoare sa isi inceapa cursa cu o provocare. Trump este un jucator extrem de ambitios, castigator al primei editii de EPTC si este foarte, foarte talentat. Cu siguranta ca impactul de a juca impotriva celui care isi apara titlul nu este un lucru simplu, inca cred ca daca va trece peste acest mic/mare aspect va performa foarte frumos.
Neil Robertson nu are nevoie de prea multe "introduceri", australianul venind anul acesta la Crucible pentru a-si proteja trofeul de campion mondial. Ne-a uimit pe toti anul trecut, a continuat cu World Open-ul, insa de atunci nu a prea stralucit. S-a vazut invins succesiv in seria de competitii PTC/EPTC, a fost eliminat in sferturile de finala ale UK Championship-ului din 2010 (9-7 cu Shaun Murphy), a pierdut cu 4-5 in fata lui Anthony Hamilton la German Masters, a iesit din prima runda de Masters (pierzand cu 4-6 in fata lui Mark Allen) si nu a putut sa treaca mai departe de optimi in cadrul Welsh Open-ului, datorita infrangerii suferite in fata lui Graeme Dott 4-1. Totusi, faptul ca anul trecut a fost anul sau de glorie, nu este o simpla coincidenta, iar Crucible-ul este o miza prea mare pentru a nu fi tratata cu respectul cuvenit, asa ca fiti cu ochii pe Robertson! ;-)


Marco Fu v. Martin Gould- doi jucatori extrem de buni, primul dintre ei ajungand pana in finala de The Masters 2011, in timp ce cel de-al doilea tocmai ce s-a clasat ca finalist in PTC Grand Finals (ca sa nu mai spun ca este finalist si de PTC 6).
Marco Fu este intr-adevar un jucator ce merita toata atentia noastra pentru ca anul trecut, cel putin, a jucat extrem de bine si desi in ultima perioada nu a mai dat tot, vine batalia de pe teren propriu - China Open - si de aici isi va "trage" toate increderea de care are nevoie, plus antrenamentul alaturi de numele grele din snooker.
Martin Gould, un personaj extrem de simpatic, cu un suflet mare si un tac pe care il manuieste ca un rege, ne-a demonstrat ca este gata de ceva mai maret dupa evolutia din PTC Grand Finals. A fost extrem de ghinionist anul trecut, cand a pierdut in fata lui Neil Robertson 13-12, dupa ce in prealabil il conducea cu 11-5! Insa s-a ridicat de jos, s-a scuturat de praf si a pornit increzator inainte.
Cei doi vor avea o intrevedere ce merita urmarita, mai ales ca daca ambii vor intra "in the zone" (cum spune Jimmy White), ne vor incanta cu lovituri minunate.


Graeme Dott v. Mark King - sunt de-ai case-i in materie de Campionat Mondial, ambii avand prezente importante de-a lungul anilor. Totusi, daca anul trecut Dott ajungea in marea finala alaturi de Robertson, Mark King se vedea trimis regeste acasa inca de la prima confruntare, cand era invins de legendarul Steve Davis (care din pacate nu s-a calificat in acest an).
Graeme nu a avut insa o perioada prea favorabila de cand a ajuns finalist de Campionat Mondial si de cate ori are ocazia se "auto-dojeneste", insa are un bagaj de experienta ce nu poate fi trecut cu vederea (pe langa faptul ca a castigat Campionatul Mondial in 2006), asa ca daca il prinzi intr-o forma buna s-ar putea sa te uimeasca ;-)
Mark King, care foarte bine ar putea fi intitulat "regele break-urilor minune" (pentru ca a inscris o serie frumoasa in cadrul Championship League, dar si in alte competitii) pare sa fi revenit pe pozitia de atac. A depasit lupta importiva pariurilor obsesive, este fericit alaturi de familia asa, iar de ceva timp incoace snooker-ul sau a cunoscut imbunatatiri majore. Totusi, mai are de lucrat la capitolul temperament, pentru ca se infurie destul de usor, acest lucru afectandu-i jocul. Dar daca va reusi sa se "vindece", va trezi invidie in sufletul adversarului sau, oricare ar fi acesta.


Ali Carter v. Dave Harold - Capitanul de aeronava in fata strategului numarul 1 din circuit! Ce pereche! :-)) Ali pare sa fi intrat putin intr-un con de umbra de cand a castigat Shanghai Masters-ul de anul trecut, fiind eliminat din majoritatea competitiilor importante inca din primele etape. Totusi intra la Crucible ca favorit, in fata lui Harold, si nu e deloc rau, pentru ca daca isi va pune la punct jocul si daca isi va "revizui" putin si increderea in el va termina va invingator cu siguranta. Cu totii stim ce poate realiza Carter in momentul in care intra in "transa".
Dave Harold este un miracol! Un miracol de cum poate sa joace atat de calm, atat de atent si atat de sigur pe el! A evoluat extrem de frumos in cadrul Shanghai Masters, a obtinut rezultate bune in cadrul seriei PTC/EPTC, a ajuns in Welsh Open, iar pentru a se califica pentru Campionatul Mondial a trecut de Jamie Jones si de Gerard Greene pentru a-si trai visul de Crucible.


Ding Junhui v. Jamie Burnett - nici ca se putea o pereche mai potrivita :-)) Ding este un jucator ce nu-si arata emotiile in timp ce joaca, in timp ce Burnett este jucatorul cu nervi de otel, deci pereche potrivita.
Ding a avut un sezon destul de bun, incununat cu castigarea Masters-ului de anul acesta, chiar daca dupa marea victorie a "cazut" putin ca si forma de joc. Totusi, nu-l putem invinovatii prea mult, oricine are dreptul sa mai greseasa, iar pe Dingushor iti este usor sa-l "ierti" cand deodata il vezi insciind break-uri de peste 100 de puncte, unul dupa altul. :-)) Mai devreme sau mai tarziu, numele lui Ding va fi scris pe trofeul de campion mondial...nu am niciun dubiu in aceasta privinta.
Jamie Burnett, un scotian cu acte in regula ce a ajuns in finala de Shanghai Masters, desi era privit ca un "outsider" (asa l-au catalogat comentatorii). Un jucator extrem de ambitios, pe care daca nu l-ai cunoaste ai zice ca joaca extrem de relaxat. Jamie nu se lasa invins decat atunci cand ultima bila de pe masa este inscrisa. Va fi un meci tensionat cu siguranta, atat Ding cat si Burnett fiind jucatori de atac.


Peter Ebdon v. Stuart Bingham - cred ca Ebbo este in culmea fericirii cu pozitia sa din Top 16, si nu are cui sa multumeasca decat lui (bine, poate si lui Barry Hearn care a introdus o noua modalitate de evolutie in clasament :-P). Ne-a dovedit ca poate sa joace extrem de agresiv (chiar daca o face inceeeeeet), sa ajunga pana in etape definitorii ale unui campionat, a recastigat placerea de a juca, este casatorit (doar el a declarat-o raspicat :-P) si tocmai de aceea nu avem motive pentru a-l considera a fi nu "chiar atat de periculos".
Stuart Bingham a fost ce care l-a eliminat pe O`Sullivan inca din prima etapa de UK Championship cu 9-6, unde mai pui ca pe vremuri cei doi obisnuiau chiar sa se antreneze impreuna. Cam din acel moment, ochii curisosi si uimiti ai lumii au decis sa il vada ca pe un jucator valoros...si asa si trebuie.
In meciul prezentat, merg pe varianta 50-50, pentru ca cei doi au stiluri de joc total diferite si au obiceiul sa-si surprinda publicului cand aceasta se asteapta mai putin.


Stephen Hendry v. Joe Perry - oricat de mult ne-am dori sa il vedem pe Hendry jucand asa cum obisnuia sa o faca pe vremuri, nu se mai poate. A fost extrem de dezamagit de evolutia  din cadrul UK Championship si atunci a fost prima oara cand l-am auzit vorbind despre faptul ca sufera de asa-numitele "yips" (un fel de zvacniri necontrolate, pe care le "patesc" mai ales golferii), si totusi a fost cel care inscria un 147 de-a dreptul curat in Welsh Open, in meciul jucat impotriva lui Stephen Maguire. A dovedit atunci ca inca mai poate juca onorabil si pentru ca i-am urmarit evolutia de-a lungul anilor, n-as risca sa il elimin din ecuatie. ;-)
Joe Perry a facut show anul trecut in cadrul campionatului si pun pariu ca nu se va dezice nici in acest an. A jucat de-a dreptul minunat in cadrul German Masters si cu totii stim de ce este in stare cand isi pune mintea la contributie si tacul in actiune :-))


Mark Selby v. Jimmy Robertson - un jucator cu o experienta demna de invidiat in portofel si una dintre viitoarele "stele" ale snooker-ului, o combinatie interesanta. Jimmy Robertson paseste pentru prima data la Crucible in calitate de concurent si pentru a ajunge aici a trebuit sa treaca de Xiao Guodong, de Tony Drago si de campionul mondial din 1997, Ken Doherty. Este o ocazie uriasa pentru el sa demonstreze ca este un jucator valoros si cred ca nu ne va dezamagii.
Mark Selby nu are nevoie de multe laude...doar il stim pe "The Jester"! A jucat extraodinar de bine anul trecut in Thailanda, castigand turneul de "6reds", apoi a "insfacat" a doua editie de PTC, a ajuns in finala de German Masters 2010 si a continuat sa ne incante cu stilul lui de joc aparte. Multi se intreaba oare cand o sa fie Selby campion mondial (doar asteptam de ceva timp)! Ei bine, iata sansa lui, intrucat porneste ca favorit in primul sau meci! ;-)


Mark Williams v. Ryan Day - gasca galeza! Cum s-au gasit ei doi! :-)) Va fi cu siguranta o confruntare demna de toate atentia noastra pentru ca cei doi "dragoni" s-au dovedit a juca extrem de bine in ultima perioada.
Mark Williams, sau "The Welsh Potting Machine", a avut un start extrem de bun in cadrul Premier League-ul de anul trecut, a castigat prima editie de PTC, a fost finalist de UK Championship (ce finala a jucat cu John Higgins! Ce finala!), a castigat German Masters-ul 2011 si a evoluat de-a dreptul spectaculos in cadrul Welsh Open-ului de acum ceva timp. Ce poti sa mai adaugi? Ca este dublu campion mondial? Si asta :-))
Pe de alta parte Ryan Day nu a avut un sezon atat de bun, multi fani intrebadu-se daca mai sunt sperante ca blondul galez sa mai castige ceva, insa a "tasnit" pur si simplu in cadrul Welsh Open-ului. Poate pentru ca s-a desfasurat in tara sa natala, poate pentru ca are o semnificatie aparte pentru el...nu as putea sa spune exact, insa de atunci si-a imbunatatit considerabil forma de joc si a facut ravagii pe unde a concurat :-P Nu ii va fi usor sa joace in fata unui co-national, cu siguranta, insa va avea ochii pe marele premiu!


Jamie Cope v. Andrew Pagett - Pagett tot a intrat si iesit din circuitul profesionist in ultimii ani, insa pare sa se fi hotarit sa ramana si sezonul viitor, victoriile inregistrate in etapele de calificare pentru Campionatul Mondial, stand marturie (a trecut de Nigel Bond si Andrew Higginson). A anuntat pe contul sau personal de FaceBook ca si-ar fi dorit sa joace mai degraba cu Hendry sau Williams, deci ii plac provocarile ;-)
Totusi nu as pune ca Jamie Cope nu este o provocare! Englezul a ajuns in finala competitiei Hainan Classic, ce a luat sfarsit acum o saptamana, si de cele mai multe ori a evoluat frumos in cadrul seriei de PTC/EPTC de anul trecut. Plus ca in 2007 a fost finalist pentru China Open. Eu zic sa nu il subestimam! :-D


Mark Allen v. Matthew Stevens - Irlanda de Nord in fata Tarii Galilor...intresant!
Mark Allen s-a dovedit a fi intr-o forma grozava incepand cu UK Championship-ul de anul trecut cand a ajuns in semifinala, apoi din nou in cadrul Masters-ului 2011, pentru ca in Welsh Open, aproape sa atinga sferturile de finala (a fost invins la mustata 3-4 cu Ding Junhui). Este un jucator ambitios si poate fi un real pericol pentru orice adversar.
Matthew Stevens (The Welsh Dragon) a facut furori in cadrul Welsh Open-ului din acest an ( a ajuns in sferturile de finala, unde avea sa fie invins cu 5-3 de campion, John Higgins) si tocmai ce a atins semifinala de PTC Grand Finals din Dublin. A declarat ca vrea un loc in Top 8, continua sa-si imbunatateasca stilul de joc si nu ii va face viata prea usoara lui Allen - "miros" un meci strans :-P


Stephen Maguire v. Barry Hawkins - Maguire pare ca a inviat din morti! :-)) Ne-a uimit pe toti ajungand in finala de Welsh Open 2010, iar daca nu s-ar fi retras din PTC Grand Finals (sotia lui avea sa aduca pe lume inca un mostenitor), cu siguranta ca ar fi incantat intreaga Irlanda. Desi este bun prieten cu Jamie Burnett, Maguire nu ii impartaeste temperamentul rezervat, acesta izbucnind de foarte multe ori cand rateaza sau cand este tinut prea mult timp la locul sau. Daca insa trece peste aceste momente mai dificile este un jucator de care oricui i-ar fi teama.
Barry Hawkins in ciuda cateorva "revelatii" in timpul World Open-ul din septembrie anul trecut, nu prea a iesit in fata. Este genul de jucator foarte talentat, dar care dintr-un motiv sau altul, nu ajunge in etapele definitorii ale unei competitii sau nici macar nu ajunge sa se califice pentru ea, poticnindu-se in fata ultimului meci. In contextul dat, Maguire intra ca favorit in meci.


Shaun Murphy v. Marcus Campbell -de-o parte avem campionul mondial din 2005, iar de cealalta un scotian extrem de tenace. Murphy a avut un 2010 foarte productiv, a ajuns in semifinala de Premier League, a castigat EPTC 4 si atins semifinala de UK Championship. Insa 2011 nu a debutat in acelasi mod...asta pana cand englezul nostru a castigat PTC Grand Finals. Vazut de foarte multi fani ai snooker-ului ca o persoana care are mereu ceva de comentat despre toti si toate, in calitate de jucator nu avem ce sa ii reprosam - Murphy este un profesionist.
Scotianul Campbell este exemplul perfect al jucatorului ce nu se da batut niciodata, chiar si atunci cand pierde meci dupa meci. In 2010 a castigat editia a treia de EPTC, dedicand victoria Scotia-i dragi si celor care nu au incetat sa creada in el. Optimist incurabil "mereu isi pastreaza increderea", Campbell a ajuns destul de departe chiar si in cadrul PTC Grand Finals, edificandu-ne ca a te antrena alaturi de Stephen Maguire, Graeme Dott si John Higgins iti garanteaza multe victorii.


Ronnie O'Sullivan v. Dominic Dale - pare-se ca a trecut o vesnicie de cand nu l-am mai vazut pe O`Sullivan jucand, iar cand a facut-o a fost prea putin. In 2010 a renuntat in a-si apara titlul de Shanghai Masters castigat cu un an inainte retragandu-se din competitie, apoi a ajuns in finala de World Open (pierduta in fata lui Neil Robertson), a castigat Premier League, editia inaugurala de Power Snooker, a fost invins in finala de PTC 3 de Barry Pinches (4-3) dar ... cam atat. Se vedea eliminat inca din prima runda de UK Championship (9-6 cu Bingham), pierdea la fel de repede meciul din the Masters (6-4 cu Mark Allen), se retragea din German Masters motivand ca este bolnav si incasa, din nou, un start slab in Welsh Open (pierzand cu 4-2 in fata lui Ryan Day). Cu toate aceste partiale victorii, si destul de multe infrangeri "The Rocket" nu mai pare sa fie jucatorul de altadata, insa sa nu ne lasa inselati! Asa cum si Ken Doherty a spus: "Nu il eliminati din ecuatie pe O`Sullivan!".
Dominic Dale este personajul colorat din snooker, mereu cu zambetul pe buze, mereu facand audienta sa rada si mereu uimindu-ne cu cate o performanta de zile mari. A castigat ultima editie de PTC si a reusit sa se clasaze destul de bine in competitiile de puncte din ultima perioada, asa ca n-as baga mana in foc ca nu va face show si in campionat. Asa ca as adauga la spusele lui Doherty sa nu-l eliminam din ecutie nici pe Dom! ;-)


Ricky Walden v. Rory McLeod - Walden nu a excelat in ultimul timp, primind un loc in campionat gratie faptului ca este clasat in Top 16. Cu toate acestea insa nu il puteam desconsidera, intrucat este un jucator bun si nu putine au fost datile in care jucatorii au renascut din propria lor cenusa, precum pasarea Phoneix :-D
La polul opus McLeod, desi un jucator extem de incet, are rezultate notabile in acest sezon. Ce-i drept evolueaza mai bine fara camerele si ochii curiosi ai publiculului, insa daca va reusi sa treaca peste acest mic/mare impediment si sa se concentreze mai mult pe joc decat pe ceea ce se vede din afara, are sanse bune sa mearga mai departe.
Cu siguranta Walden va fi considerat favorit in meci, tinand seama de pozitia sa din clasament, insa personal vad sanse egale pentru ambii concurenti.


John Higgins v. Stephen Lee - un meci foarte, foarte interesant, cu atat mai mult cu cat cei doi s-au intalnit si in cadrul UK Championship (turneu castigat de Higgins). Atunci scotianul il invingea cu 9-6, insa nu putine au fost ocaziile in care cei doi se vedeau despartiti doar de un frame.
Higgins ocupa locul 1 mondial, iar de cand a revenit in circuit a castigat EPTC 5, a fost finalist pentru EPTC 6, a castigat UK Championship-ul, Welsh Open-ul si Hainan Classic. Omul este absolut extraordinar!!!
Stephen Lee insa este la fel de pregatit pentru marea infruntare, "Bulldog-ul" snooker-ului demonstrand in ultima perioada ca este gata de o victorie importanta. A inceput cu castigarea EPTC 4 si de atunci a "secerat" multi jucatori ce s-au incumetat sa joace impotriva lui. S-ar putea sa incerce sa se "razbune" pentru infrangerea din UK Championship, insa nici Higgins nu se va lasa, asa ca o sa avem un meci absolut delicios! :-))


Cam acestea ar fi impresiile mele despre prima runda din Campionatul Mondial. Nu sunt predictii, pentru ca nu fac asa ceva, pe de o parte pentru ca sunt prea multe blog-uri care ating acest subiect, si pe de alta, pentru ca nu-mi place.
"The Crucible dream" ii va reuni pe toti acesti jucatori intr-o editie ce ne va tine lipiti de televizonare si alte surse de informare pentru trei saptamani. Va fi un turneu surprinzator cu siguranta, ce va arata cine este cel mai bine pregatit jucator si cine nu si-a facut "temele". Programul este incarcat, regulile mult mai dure, insa si rasplata este mult mai mare. ;-)

0 comments: