China Open 2011 - finala (partea II)

00:42:00 Ramona Dragomir 2 Comments

Judd Trump, campion China Open 2011
Tanarul Judd Trump a castigat primul turneu major de puncte din cariera sa de jucator profesionist, dupa ce a trecut de Mark "The Jester from Leicester" Selby cu scorul de 10-8. O finala ce a avut toate ingredientele necesare succesului: lovituri magnifice, break-uri foarte mari, lovituri de siguranta exceptionale, snookere ca la carte si mult talent din partea ambilor jucatori.


Cum am fi putut sa incheiem o saptamana de snooker de-a dreptul grozav, daca nu cu o finala emotionanta si pe alocuri dramatica?! Cam asa a fost meciul dintre Trump si Selby, un adevarat spectacol de tacuri, o etalare a nervilor tari, a vointei de fier si a talentului desavarsit. A fost, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai bune finale de snooker din ultima perioada si ceva a facut sa-mi aduc aminte de emotiile traite la UK Championship-ul din decembrie anul trecut. :-)


Scorul de incepere al sesiunii secunde a fost 5-3 (in favoarea lui Judd), tanarul jucator preschimbandu-l imediat in 6-3, dupa inscrierea unui break de 68 de puncte. Este adevarat si nici nu trebuie omis, faptul ca Selby a facut tot posibilul pentru a castiga acest frame. Se afla in pozitia de a avea nevoie de un snooker, insa dupa ce lovea un mic 32, Judd inscria ultima bila rosie de pe masa lasandu-l acum pe Mark necesitand nici mai mult nici mai putin de TREI snookere! Nu este o treaba imposibila, insa cu siguranta nu este una usoara. Selby a reusit sa obtina doua dintre cele trei, insa in final Judd a fost mai puternic si a incheiat victorios.

Mark Selby, finalist China Open 2011
Urmatoarele doua frame-uri au purtat semnatura lui The Jester, acesta insciind un minunat 132 si un 66 pentru a seta scorul la 5-6, aflandu-se deci la doar un frame departare de "inamic". Trump insa avea sa loveasca un 113 pentru a reface diferenta "clasica" deja de doua puncte dintre el si Selby, dar acesta din urma nu se lasa. Avea sa realizeze un fabulos 134 pentru a "ingheta" scorul la 6-7.

Inghetat, inghetat...insa doar temporar, frame-ul imediat urmator fiind acaparat de Judd. A fost ceva extrem de familiar in acest frame...poate sa fi fost faptul ca Selby avea nevoie de trei snookere (din nou!) si ca nu a reusit sa le obtina pe toate (din nou!). Oricum ar fi stat lucrurile totusi, schimbarea cea mare avea sa intervina imediat.


De la scorul de 1-1 din prima sesiune de joc, cei doi jucatori nu s-au mai aflat deloc la egalitate, si oricat de mult a incercat si a para-incercat Selby, la mai putin de un punct distanta nici ca se putea apropia de Trump. Trebuia sa schimbe strategia, era clar! Si exact asta a si facut!!
Un hotarit 124 ii dadea aripi pentru 7-8, in timp ce seria de 45 si 24 de puncte egalau situatiunea la 8-8! Un efort extraordinar de mare din partea lui Mark! Iti trebuie nervi de otel pentru asa ceva, mai ales ca nu era prima ora cand incerca. Excelent jucat!
Dar la fel de excelent avea sa joace si micutul Trump, acesta reusind sa preia din nou conducerea cu ajutorul unui break de 57 de puncte si sa si castige meciul cu....inca un break de 57 de puncte! Fabulos! "Pustulica" reusea sa il invinga pe experimentatul Mark Selby cu scorul de 10-8 intr-o finala ce ne-a tinut cu sufletul la gura :-)


Magnificul Judd Trump alaruri de Leo Scullion
Astfel se incheie maratonul de sapte zile desfasurat anual in Beijing, China cei doi finalisti dand dovada de tarie de caracter de la inceput pana la sfarsit. Nu ar fi corect sa spun ca Selby nu a jucat bine, pentru a facut o treaba excelenta, insa nu a fost ziua lui. Pur si simplu, nu a fost! A scartait destul de mult la categoria "lovituri de siguranta", iar adversarul sau nu i-a iertat-o. Judd este un jucator cu un viitor stralucit in fata, nu incape indoiala, are tot ce ii trebuie pentru a deveni campion, iar daca continua sa joaca la fel de bine....hm...cred ca ii va genera probleme mari lui Neil Robertson in prima runda a Campionatului Mondial ;-)


Asa ca multe si sincere felicitari ambilor jucatori, insa si arbitrului de serviciu, Leo Scullion aflat la prima sa finala de puncte! Toti trei au facut snooker-ului cinste! :-)

2 comments:

Judd a evoluat impecabil. Încă din momentul începerii turneului am fost fanul său, fiind oarecum fascinat de loviturile de distanţă carea aveau spectaculozitate. Îl credeam în stare să câştige, dar în acelaşi timp m-am speriat puţin când Selby a egalat la 8. A fost un moment în care mi-am dat seama că puştiul este extraordinar de matur pentru vârsta deţinută. Neil Robertson va avea probleme mari cu englezul din Bristol. De abia aştept ziua de 16 aprilie.

Ooo, daa! Robbo va trebui sa joace foarte bine (ceea ce din pacate nu a prea facut in ultima vreme) pentru a putea sa treaca de Judd. O sa fie un meci extrem!