A fi sau ... a nu fi Ronnie O`Sullivan

21:57:00 Ramona Dragomir 3 Comments

Ronnie trebuie sa-si imbunatateasca jocul
A avea succes nu este o treaba usoara, nici macar pentru cei care par destinati sa cunoasca acest deziderat prin definitie. Ronnie O`Sullivan este unul dintre ei. Jucator genial, triplu campion mondial, un fel de Speedy Gonzales al postavului verde, "Racheta" nu pare sa-si mai regaseasca forma de zile mari pe care o afisa cu mandrie acum cativa ani.

Totul a fost frumos atunci cand, in septembrie, a ajuns pana in finala de World Open, finala pierduta insa in fata lui Neil Robertson, dar fanii nu au putut sa nu traiasca exaltarea suprema cand acesta a ridicat in aer primul trofeu Power Snooker. Parea o competitie facuta special pentru O`Sullivan, iar victoria inregistrata dovedea acest lucru. Premier League-ul a venit sa intareasca parca increderea pe care fanii i-o aratau idolului lor, insa dupa acesta ultima victorie conul de umbra a inceput sa "muste" din jucator.
Ronnie a devenit frustrat de modalitatea sa de performare, o serie de probleme personale a luat locul antrenamentului si inca cateva conjuncturi nefavorabile pe care, in mare parte, si le-a creat singur, si-au pus amprenta pe modul in care fanii snooker-ului au inceput sa il priveasca.


Astazi, publicatia Daily Mail a facut un anunt de care multi dintre noi ne temeam ca o sa apara la un moment dat, si anume ca Ronnie a luat in calcul posibilitatea retragerii dintr-un turneu, si nu oricare ci, Campionatul Mondial. Dar, nu va impacientati pentru ca nu s-a intamplat nimic!
Conform unui interviu acordat ziarului mai sus mentionat, O`Sullivan a specificat ca i-a sunat pe cei de le World Snooker acum o saptamana si le-a declarat ca vrea sa se retraga.
"Saptamana trecuta am declarat verbal celor de la World Snooker ca nu voi juca la Sheffield. Atunci a fost pentru prima oara cand am realizat ca 'asta ar putea fi sfarsitul' si pret de 10 minute inima mi-a batut cu putere."


O data campion, mereu campion!
Insa baietii de la World Snooker nu s-au sfiit sa ii spuna ca ii lasa la dispozitie weekend-ul pentru ca jucatorul sa cantareasca mai bine si sa judece la rece decizia luata. Luni l-au sunat si au incercat sa "il convinga sa isi revizuiasca hotararea". Planul se pare ca a functionat, pentru ca pana acum, Ronnie nu a dat niciun semn de "Gata!"
Si chiar mai mult decat atat, jucatorul a acceptat sa urmeze cateva sedinte de terapie cu "psihiatrul ciclistilor". Dr. Steve Peters este cel care a avut un impact major pentru ca acum trei ani, echipa de ciclism a Marii Britanii sa se intoarca de la Jocurile Olimpice de la Beijing cu opt medalii de aur!


"Are o reputatie buna. Voi fi sincer cu el, desi nu stiu cat ma va putea ajuta, insa exista sansa sa o faca. Problema mea nu consta in faptul ca nu pot castiga sau ca nu consider ca sunt suficient de bun. Stiu ca pot iesi victorios si stiu ca daca joc bine pot invinge.", a declarat Ronnie pentru Daily Mail.


Desi publicatia mai sus mentionata este, sa fim sinceri, un tabloid, faptul ca 110sport.tv (compania ce il manageriaza pe O`Sullivan) a publicat un articol pe site-ul lor oficial despre problema in cauza, inseamna ca, mai mult sau mai putin, un graunte de adevar exista in toata chestiunea aceasta.


Departe insa de renuntari, razgandiri, terapii la psihiatru sau alte lucruri adiacente, problema ca Ronnie O`Sullivan nu mai joaca la adevaratu-i potential nu este o noutate. 
Se spune ca e bine sa te retragi cand inca mai poti juca, cand inca mai esti in top, iar tinand seama de faptul ca Ronnie s-a retras din foarte multe competitii pentru a petrece mai mult timp cu familia, poate ca momentul retragerii a sosit deja. 

O`Sullivan trebuie sa aleaga...
Totusi nu putem sa hotaram in locul lui si nici nu ar fi cazul! "The Rocket" inca mai gaseste bucurie in a juca snooker, poate nu la fel de multa ca inainte, insa o samanta demna de "ingrasamant" tot mai exista! :-)) In plus, inca nu a spus la revedere snooker-ului, programul de pregatire al tinerilor jucatori, program desfasurat in parteneriat cu cei de la Riley`s fiind o dovada in acest sens. Si ca sa incheiem in plina glorie, faptul ca nu a decis senin sa renunte la cariera in snooker, spune multe. ;-)


Este o adevarata placere sa il vezi jucand bine, la fel cum este un adevarat cosmar sa il vezi frustrat, stand in scaun, rozandu-si unghiile, aruncand priviri neinteresate fata de ce se intampla pe masa de joc. Nu cred ca ii sade bine asa si am increderea ca nici lui nu ii prea place situatia de fata.
Multi il considera un geniu al snooker-ului si nici ca ar putea fi mai aproape de adevar, insa orice geniu are proprii sai micuti demoni care de multe ori il ajuta sa aibe parte de succesul pe care altii doar il viseaza, insa in la fel de multe cazuri pot face sa ai un sezon de-a dreptul mizerabil. Se intampla ca atunci cand vrei sa faci un lucru bine, cand ai nevoie sa il faci bine, cand trebuie sa il faci bine....pur si simplu sa iasa extrem de prost.


Sa o iei de la capat poate suna a provocare, insa in cazul lui O`Sullivasn nu se aplica, pentru ca nu va porni de la zero. Are in spate o cariera uluitoare, are forta de a continua, dar mai ales stie ca poate realiza orice isi pune in mintea sa "creata" :-))
Crucible-ul este un vis frumos pentru orice jucator, iar atmosfera creata in jurul lui este de-a dreptul magica, asa ca se prea poate ca visele sa devina realitate anul acesta la Sheffield si sa il vedem pe Ronnie "in paine".
Nu ar fi grozav sa il auzi declarand dupa finele campionatului ca nu stie ce i-a trecut prin cap cand a vrut sa renunte in a mai lua parte la aceasta competitie mareata? ;-)

3 comments:

Da. Ar fi foarte frumos să-l vedem pe Ronnie campion mondial. Şi să-şi revină practic. Pentru că el după cum spune singur ştie că poate să o facă, ştie că e cel mai bun la masă; doar că şi-a cam pierdut interesul. Şi nu e interesant să-l vezi apatic în scaun aşteptând să se termine mai repede meciul.

Şi ar fi aiurea să renunţe prea uşor la ceea ce l-a făcut până la urmă ceea ce este: un om considerat genial, un talent... o poezie a mesei cu postav verde.

Nou nu ne rămâne decât să-i mulţumit pentru tot ce a dat snookerului şi să-l rugăm să mai dea o reprezentaţie... Poate că asta e problema cu geniile - se consumă repede... ard prea intens la început şi apoi se sting. Deşi Ronnie sigur mai poate să ne arate multe.

Cum spuneam: poate nu i-ar strica o pauză... eu nu am încredere în psihologi şi din ce am citit aici nici el nu pare să aibă... pare mai degrabă omul care găseşte în el însuşi resurse să renască. Şi sper să o facă... Ar fi o pierdere de ambele părţi: şi snookerul ar pierde, dar şi Ronnie.

Mulţumesc pentru informaţii! :)

Ai perfecta dreptate: geniile se consuma extrem de repede.
Stiu ca la un moment dat a spus ca a fost inspirat de Alex Higgins, care cu totii stim ca a fost un jucator de marca in snooker si care, in ciuda comportamentului mai salbatic, a jucat cu mult patos acest sport. Cred ca intr-o anumita masura exista ceva din "rebelul Higgins" in Ronnie si desi acest lucru il face unic, ii cam si dauneaza.

Daca va face show este pentru ca vrea si poate. Chestiunea cu pshihiatrul, cred ca e mai mult de ochii lumii. :-P
Ar fi frumos sa il vedem performand ca un "rege", asa cum a facut-o de atatea ori ;-)

Cristian said...

Geniile nu se consuma chiar asa de repede, totusi a dominat snooker-ul din 1993 are un cv-impresionant plin cu recorduri si victorii. Doar sezonul acesta a fost mai slab decat celelalte, castigand Premier League si jucand o finala la World Open, se vede pe fata lui ca i-a cam disparut cheful de joc si gandul ii zboara in alte directii.Eu ii tin pumnii sa castige campionatul mondial si sa-si recapete cheful de joc si loviturile de maestru. GOOD LUCK RONNIE !