Shanghai Masters, scurta istorie

01:31:00 Ramona Dragomir 0 Comments


Pentru ca azi, incepe etapa de calificare pentru Roewe Shanghai Masters, ce va avea loc in luna septembrie in China, am decis sa va prezint pe scurt, istoria acestei mari competitii.

Shanghai Masters, este practic fratele mai mic al lui China Open si a fost introdus in sezonul 2007/2008, sub titulatura de Roewe Shanghai Masters; pentru ca orice competitie care se respecta are nevoie si de un sponsor important, Roewe fiind o companie chinezeasca de automobile. Setea de snooker a chinezilor este cea care a determinat aparitia acestui nou campionat si sincer... nu-i deloc rau! :) Desfasurat sub egida Asociatiei de Biliard si Snooker din China (CBSA) si avand ca promoter principal Grupul EastAsia, competitia a dorit sa aiba o "durata de viata" mai mare de 5 ani, dupa cum arata intelegerea dintre World Snooker si CBSA.

Prima editia a avut loc in 2007,in perioada 6-12 august la Shanghai Grand Stage si a fost un soc total, cel putin pentru chinezi, intrucat un outsider, mai precis Dominic Dale a reusit sa plece cu trofeul acasica. Practic o mare surpriza si pentru englezi, intrucat Dominic era doar la al doilea mare castig dupa Grand Prix-ul din 1997, cand l-a invis cu 9-6 pe John Higgins.
Dominic Dale, a reusit sa treaca de Rory McLeod, Ken Doherty, Adrian Gunnell, Dave Harold si Mark Selby pentru ca in marea finala sa il invinga cu 10-6 pe compatriotul sau, galezul Ryan Day.
Asa lua sfarsit ceea ce avea sa devina o importanta competitie de snooker.Desi prima editie a fost "vaduvita" de lipsa lui Ronnie, care datorita unor probleme de sanatate nu a putut calatorii sau juca, Dominic a hotarat sa se vopseasca blond (stil adoptat dupa o vizita prin frizeriile chinezesti) devenind astfel pata de culoare, castigatoare, a competitiei si plecand acasa cu nici mai mult, nici mai putin de £48,000. :)
Aveti aici ultimul frame, dar si lista tututor participantilor.


Cea de-a doua editie a avut loc in 2008, in perioada 29 septembrie-5 octombrie in aceiasi locatie ca si in anul precedent.
Inceput destul de trist, intrucat campionul mondial din 2006, Graeme Dott si-a anuntat imposibilitatea de a juca, datorita faptului ca si-a rupt mana la un meci de fotbal, competitia a urmat practic acelasi curs ca si cea de anul trecut, nelasand in finala nici un nume autohton, ci tot englezesc.P
Finala s-a discutat intre Ricky Walden si Ronnie "Rocket" O`Sullivan.Si desi Ronnie a avut break-uri frumoase, de peste 100 de puncte, in final Ricky a reusit sa se impuna cu 10-8, incasand astfel si cecul in valoare de £52.000.
Din pacate nu am dat peste ultimul frame in intregime, dar sper sa va ajute si "bucatica" asta, iar lista participantilor, o puteti consulta aici.


Cea mai recenta editie a Shanghai Masters s-a desfasurat in 2009, in perioada 7-13 septembrie in aceiasi Grand Stage si a fost prima editie in care un chizez a reusit sa ajunga in finala. Liang Wenbo, surpriza turneului, un tanar cu un potential urias si-a incercat norocul in fata lui " The Rocket". A pierdut ce-i drept, Ronnie castigand cu un scor bestial de 10-5 si ducand din nou trofeul acasa in Marea Britanie (alaturi de suma de £ 55,000 :P).
Aici aveti ultimul frame si lista completa a participantilor.


Ioooi, cam asta fu, dragii moshului istoria pe scurt a Shanghai Masters. Bafta tututor participantilor ce intra de azi in "focurile" calificarilor si sa ne auzim cu bine la prima zi de comentarii, nu? :))

0 comments: