Snooker cu miros de cafea...

03:07:00 Ramona Dragomir 0 Comments


Snooker-ul e "cafecist" :)
Snooker-ul a capatat multe "forme" de-a lungul timpului si a fost modificat fie din dorinta de a purta pecetea (unei companii, unei persoane, unei tari), fie din dorinta de a-l face mult mai popular.
Brazilia, tara cafelei, a trestiei de zahar, a carnavalului de la Rio (boss-ul Mazare inclus in oferta :))) etc. este si tara unui anumit tip de snooker. Acesta se numeste "Sinuca Brasileira" sau pur si simplu Snooker Brazilian.

Sinuca Brasileira nu trebuie insa confrundat cu Sinuca Englezeasca, pentru ca regurile difera total. Dar ca tot veni vorba de reguli, na ca v-am prins la inghesuiala si trebuie sa va povestesc cum se joaca. :D Daca cumva voi mai "ciunti" regurile, nu va suparati prea tare, insa sunt foarte putine informatii de incredere pe internet despre acest tip de snooker, el fiind practicat cu precadere in Brazilia, si prea putin cunoscut. Dar sa-i dam drumul! ;)

In primul si primul rand trebuie sa stiti ca Sinuca Brasilera se joaca cu o singura bila rosie dar cu toate bilele colorate pe care deja le stiti. Asezarea pe masa se face la fel ca si la snooker-ul clasic (pentru bilele colorate), insa bila rosie va fi pozitionata in partea dreapta, intre bila roz si manta. Si cam asa arata masa...pana aici nimic prea complicat.

Pozitionarea bilelor pe masa pentru Sinuca B.
In materie de puncte, valorile raman aceleasi: bila rosie 1p., bila galbena 2p., bila verde 3p., bila maro 4p., bila albastra 5p., bila roz 6p. iar cea neagra 7p.
Orice lovitura trebuie anuntata, atat bila cat si buzunarul vizat, trebuie facute cunoscute, iar daca jucatorul nu reuseste sa indeplineasca ceea ce a anuntat, atunci va fi penalizat cu 7 puncte.

Doua lucruri extrem de importante in Sinuca B., sunt cele doua tipuri de lovituri: lovitura libera (
Free Shot), lovitura care daca nu se concretizeaza in inscriere, nu constituie motiv de penalizare si  lovitura de pedeapsa (Penalty Shot), care daca nu se concretizeaza intr-o inscrire constiuie motiv de penalizare.

Si acum sa-i dam drumul cu lovitura de deschidere. Prima lovitura trebuie sa vizeze bila rosie, insa jucatorului nu ii este permis sa o introduca in buzunar si nici sa ii "serveasca" vreun snooker oponentului. Daca cumva, jucatorul "nu a fost cuminte" :)) si a indraznit sa comita vreuna dintre erorile de mai sus, sau chiar sa introduca bila alba in buzunar, atunci bilele sunt reasezate si jocul incepe din nou. :)

Trecand insa de momentul de deschidere, orice jucator are in fata doua oportunitati: sa aleaga sa joace prima oara bila rosie, sau orice alta bila colorata.
Daca alege bila rosie, acesta avand cea mai mica valoare de pe masa, se considera a fi o lovitura libera. Daca bila este bagata in buzunar, aceasta nu se va mai reintoarce pe masa, iar jucatorul primeste un punct. In continuare el poate nominaliza fie bila cu cea mai mica valoare de pe masa (in acest caz, bila galbena) fie orice alta bila. Daca o va alege pe cea galbena si o va inscrie, aceasta nu se va mai repozitiona pe masa de joc, iar daca alege orice alta bila colorata si o va inscrie, va fi obligat ca dupa aceasta sa joaca bila galbena. Practic alegerea bilelor colorate, in detrimentul celei galbene (in cazul de fata) se face pentru a acumula mai multe puncte.
Daca alege una dintre bilele colorate si  o va inscrie (oricare dintre cele 6), ea se va intoarce pe masa, iar jucatorul va fi obligat ca urmatoarea lovitura sa vizeze bila rosie.

Jocul continua conform celor de mai sus, pana cand jucatorul cu cele mai multe puncte acumulate, castiga.
Cum se pot acumula cat mai multe puncte? Sa va dau un exemplu: sa zicem ca luam in considerare bila verde ( constituind la momentul respectiv bila cu cea mai mica valoare de pe masa) si pe cea roz. Jucatorul poate alege sa inscrie bila roz (ca lovitura de pedeapsa) de cate ori vrea (astfel acumuland mai multe puncte, pentru ca bila revine pe masa dupa fiecare lovitura), insa cand va considera ca are suficient de multe puncte, va fi obligat sa efectueze lovitura la bila verde (lovitura libera).

Brazilienii stiu sa se distreze, dar sa si joace snooker

Ceva mai complicat acest tip de snooker si cu atat mai complicat cu cat nu am avut ocazia sa vad unul pe viu niciodata, insa sper ca ati inteles cat de cat despre ce este vorba.
In Brazilia , jocul este destul de popular, foarte multi tineri il practica, insa se pare ca dincolo de granite varianta clasica are intaietate.
Personal ma multumesc cu cea pe care o vad la britanici, imi place mai mult. Voua nu? :P

0 comments: