Snooker la ... feminin

00:34:00 Ramona Dragomir 0 Comments


Cu totii stim ca snooker-ul este un sport al gentlemen-ilor, insa si domn`soarele au un cuvant de spus in privinta asta, nu-i asa? Cum de ani de zile se militeaza pentru egalitatea in drepturi/responsabilitati intre sexul feminin si cel masculin, de ce snooker-ul ar constitui o diferenta? Si parol, daca strica.

Asadar, am decis ca azi sa ating un subiect nu atat de discutat, pe cat ar merita, in materie de snooker - femeile din snooker. Cine sunt? De ce s-au apucat de acest sport? Unde joaca? Exista paruieli intense in culise, dupa meciuri...chestii d-astea light de vara :P

Si nu pot sa incep decat prin a o nominaliza pe Reanne Evans. Daca nu ati auzit pana acum vorbindu-se de ea mare pacat, intrucat tanara de nici macar 25 de ani (octombrie fiind luna in care sfertul de secol ii va bate la usa) este o adevarata comoara in lumea snooker-ului. Este practic campioana mondiala la sectiunea de "Ladies" si se mentina ferma pe pozitii. Mama unei adorabile fetite (tatal fiind nimeni altul decat actualul numar 10 mondial, Mark Allen), Reanne este "racheta" feminina din snookerul international, castigand campionat dupa campionat si competitie dupa competitie.
Pana in momentul de fata, detine 6 titluri de campion mondial (2005-2010), 5 titluri de campion UK (2005 -2009), 2 titluri de campion european (2007 si 2008) si lista continua, credeti-ma; iar in materie de break-uri, desi nu a atins maximul posibil, nu cred ca va mai dura mult sa urce de la 140 la extraordinarul 147. ;)

Un adevarat fenomen, intrucat Reanne nu numai ca a reusit sa faca performanta, dar a reusit ceea ce nicio alta femeie nu a mai reusit in ultimii 15 ani...sa obtina invitatia de a participa la competitiile din circuitul profesionist de "Men". Asa se face, ca am vazut-o atat in etapa de calificare de la Shanghai Masters, dar si in cadrul recent incheiatului PTC 3. Desi nu a castigat, aceasta "lady snooker" nu se lasa cu una cu doua si sunt sigura ca o vom vedea din ce in ce mai des. Ambitia, tenacitatea, talentul, devotamentul si munca asidua ii vor "pava" lui Reanne un drum lin si drept catre top, asa cum ii si sade bine unei lady. :)
Daca vreti sa o vedeti in actiune, iata si un video.

Ramanem pe "terenul" de snooker, cu binecunoscuta-i culoare verde si cele 6 buzunare mult prea inguste de multe ori :P, insa schimbam putin sectorul si trecem la arbitraj. Sa fi arbitru de snooker mi se pare un job absolut delicios! :P Mereu i-am admirat pe "referees"; cum stau ei drepti cu manusile lor albe, imbracati la patru ace, concentrati si din cand in cand (atunci cand situatia o cere) acizi in expresii de genul : " Silence, please!". Sunt adorabili! :)
Cred ca ati ghicit unde vreau sa ajung...la "lady ref" Michaela Tabb.
Majoritatea dintre voi o stiti de la campionatele mondiale, unde arbitreaza cu "o mana de fier" si se impune ori de cate ori este nevoie. O prezenta feminina si totusi extrem de puternica si de fascinanta in aceslasi timp.

Jucator de pool, de poker, devenit mai apoi arbitru de snooker, Michaela detine practic pionieratul, intrucat a fost prima femeie care a arbitrat o finala de campionat mondial. Mai precis, finala din 2009, dintre John Higgins si Shaun Murphy, incheiata cu un izbitor 18-9 pentru primul numit.
Michaela este cunoscuta pentru atitudinea-i rigida din timpul meciurilor de snooker, dar in definitiv asta ii este meseria si o face ca la carte. S-a impus intr-o lume a barbatilor arbitri si a facut-o cu clasa si stil. In timpul liber, o sa o vezi devorand FaceBook-ul si nebunia asta de FarmVille si avand grija de familie. Cu a doua mare familie, cea de "Snooker Legends" pe care o iubeste la fel de mult, este in turneu mai tot timpul.
In cadrul Campionatului Mondial de Snooker din acest an, Michaela a avut o zi extrem de...interesanta sa-i zicem. Aveti un video aici, care sigur va starni ceva rasete galagioase. ;)

Si lista de "lady snooker" e cu mult mai mare, insa am vrut sa va prezint pe scurt cele mai cunoscute exemple. Cert este ca femeilor le sta bine in snooker, poate nu la fel de bine cu le sta barbatilor (ar spune cativa invidiosi :P) dar le sta! :D

Ma intreb daca exista si o lady comentatoare de snooker...hm... :)))


0 comments: