Dincolo de masa de joc - Turneul "Snooker Legends"

18:52:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Cam pe la inceputul anului in curs, "Snooker Legends tour" isi incepea pelerinajul prin Marea Britanie, colindand-o in lung si in lat ca o caravana veritabila de snooker, cu nume mari la bord, multa voie buna si multe surprize. 18 evenimente au marcat etapa de inceput a proiectului "Snooker Legends", evenimente care s-au bucurat de un real succes, intrucat fanii isi doreau de foarte mult timp sa-si vada idoli reuniti sub acelasi acoperis.
Jucatori ca Jimmy White, John Parrott, Dennis Taylor, Cliff Thorburn, John Virgo acompaniati de frumoasa Michaela Tabb au fost cei care au semnat lista numelor de renume. Si pentru ca fanii sa fie multumiti pe deplin, chiar si regretatul Alex Higgins s-a numarat printre ei. :-)


Nu putem nega faptul ca persoana care a avut idea de a reuni numele de legenda din snooker este una cu o viziune aparte. Si pentru ca meritele trebuie mereu recunoscute si promovate, azi vom muta putin scenariul in spatele mesei de joc, acolo unde oameni muncesc de zor pentru a face dintr-un proiect o realitatate palpabila.
Cel care a pornit aceasta nebunie frumoasa numita " Snooker Legends tour" a fost domnul Jason Francis.Un vizionar indragostit de snooker si de tot ce e frumos. A "copt" la foc potrivit ideea cam vreo 6 luni pana sa o imparatasesca cu colgii de echipa, insa de cum a facut-o publica a muncit non-stop pentru a traspune visul miilor de fani in realitate.


Snooker Loopy: De ce ati ales snooker-ul si nu alt sport? Sunteti un impatimit al snooker-ului sau pur si simplu e admiratie pentru intreaga industrie promotoare?

Jason Francis: "Sunt pasionat de snooker si am jucat destul de bine de mic copil. Am crescut intr-un satuc din Cornwall si singurul loc unde puteai sa te distrezi era clubul de snooker, asa ca m-am indragostit de acest sport. Bunicul meu a fost un jucator de biliard extrem de bun si chiar si in ziua de azi joc cu tacul lui."


SL: Foarte multi oameni considera ca "Epoca de Aur" a snooker-ului a fost reprezentata de anii `80. Sunteti de acord cu aceasta afirmatie? Mai mult decat atat, credeti ca acesta este motivul pentru care oameni vin de pretutindeni pentru a vedea legendele in actiune?

JF: "Trebuie sa nu dam uitarii faptul ca in anii `80 aveam 3-4 posturi de televiziune asa ca snooker-ul a atras unn numar impresionant de oameni. Cu totii de aducem aminte de cifra uluitoare de 18.5 milioane de telespectatori care au refuzat somnul pentru a vedea finala dintre Dennis Taylor si Steve Davis din 1985. In perioada aceea in timpul Campionatului Mondial se inregistrau audiente de cca. 10 milioane de telespectatori, si daca ne gandim ca asta se intampla acum 30 de ani, inseamna ca acei telespectatori inca mai exista si sunt interesati sa-si revada jucatorii preferati, nu? Ceea ce nu am luat in considerare este faptul ca exista fanatism si in snooker, multi fani calatorind din locuri extrem de indepartate pentru a lua parte la evenimentele din seria "Snooker Legends tour".


SL: Fara indoiala ca una dintre cele mai pregnante figuri din turneu a fost regretatul Alex Higgins. Daca nu ma insel ultimul meci jucat de el a fost cel din turneu. Cum era Alex? Inca ii mai placea sa joace in fata unei arene pline de fani ce il adorau?


JF: "Intr-adevar a fost ultimul meci jucat de Alex, meci ce s-a desfasurat intr-o locatie parca aleasa special pentru el - The Crucible. Ca sa fiu sincer perioada in care am colaborat cu Alex pentru pregatirea evenimentului a fost mult mai placuta decat evenimentul in sine, din luna aprilie. Si asta pentru ca era evident ca se simtea rau si era din ce in ce mai slabit. Chiar am fost pus in situatia de a nu sti ce sa fac...daca nu il lasam sa joace, cei 1.000 de fani prezenti ar fi fost extrem de dezamagiti, ca sa nu mai vorbim de Alex, iar daca il lasam sa joace imi era teama ca publicul va fi socat de starea sa precara de sanatate si ma vor acuza ca l-am fortat sa apara asa in fata lor. Nu a fost o situatie prea placuta, insa in final am decis sa il las sa joace. Privind inapoi sunt multumit de decizia luata."


J. Francis (al 3-lea din dreapta) alaturi de legendele snooker-ului
O parte extrem de importanta din meseria de fan este aceea de a fi curios :-)) Si sunt sigura ca multi dintre voi ati vrea sa aflati cum se inteleg jucatorii, ce fac atunci cand sunt in turneu, daca stau pana dimineata in zori depanand amintiri si spunand glume. Pai cam asa se intampla! :-P Jason ne-a impartasit ca atmosfera este extraordinara, plina de voie buna si de rasele galagioase.
"Nu mi-am dat seama cat de putin timp petrec impreuna jucatorii cand sunt in circuit. Multi dintre ei ajung chiar inaintea meciului si pleaca la scurt timp dupa terminarea lui. Asa ca sa-i vezi pe toti impreuna, intr-un context mult mai relaxant este fantastic; discuta mereu despre cum au inceput sa joace si multe dintre povestioare il includ si pe Alex Higgins, ca figura marcanta.", a adaugat Jason.


SL: Am o regula speciala pentru fiecare interviu, se numeste " E timpul sa ne laudam!!! :-)) Prima etapa de "Snooker Legends tour" a luat sfarsit. Daca ar trebui sa trageti linie si sa adunati cele 18 evenimente, toate acele nopti minunate de snooker, fascinanta lista de jucatori si toata munca depusa rezultatul echivaleaza cu, cuvantul succes? In final e ceea ce ati sperat ca va fi? Va rog, laudati-va :-P


JF: "Cred ca e imposibil sa cuantific timpul acordat acestui proiect si noptile tarzii in care eu si parterenul meu am lucrat pentru promovarea evenimentelor. Am trimis aproape 8.000 de invitatii individuale pentru a face cunoscut fiecare eveniment in parte si asta in contextul in care nu am avut niciun sponsor, in afara de Riley care ne-a realizat mesele de snooker. Am fost finantati in totalitate de cei implicati si de compania mea; mi-am asumat riscuri destul de mari si sunt extrem de recunoscator directorului meu, Nick are mi-a permis sa incep acest proiect si a avut incredere in mine si in ceea ce pot realiza.

Cea mai mare satisfactie este sa vezi ca fanii se simt bine. Si cred ca multi dintre ei nu s-au asteptat ca stacheta sa fie atat de ridicata - in cele 18 evenimente din acest an s-au inregistrat cam 16 break-uri de peste 100 de puncte si fireste deja celebrul 147 a lui Jimmy White.

Anul viitor va fi ceva mai usor, intrucit cam toata lumea stie despre acest turneu si ca sa fiu sincer avem multi jucatori care ar vrea sa faca parte din el. Sper ca fanii sa se reintoarca si sa aduca cu ei mai multi iubitori de snooker.
In final, daca cineva ca Jimmy White ajunge sa-ti spuna ca esti cel mai bun promoter cu care a lucrat vreodata, te simti extraodinar. Barry Hearn a fost si el extrem de incantat de idee si m-a sprijinit alaturi de toata echipa de la World Snooker."


Expresii ca "Ar fi extraodinar daca mi-as putea vedea toti jucatorii preferati intr-un meci" sau " Mi-ar placea sa il vad pe X jucand cu Y" sau " Daca s-ar mai juca inca o data celebra finala din anul..." au fost ani de-a randul pe buzele fanilor infocati si dornici de a retrai emotiile din anii de glorie ai snooker-ului. Pentru multi dintre ei, visul a devenit o realitate, iar pentru cei care inca nu si-au vazut "echipa fantastica" pe pozitii, nu va ingrijorati intrucit 2011 vine cu forte proaspete si cu noi nume ce vor face inconjurul Marii Britanii. ;-)


SL: In 2011 incepeti un nou truneu de "Snooker Legends" iar datele au fost deja afisate pe site-ul oficial. Din cate am vazut aveti nume noi ca Ted Lowe, Doug Mountjoy si Kirk Stevens pe lista, insa sunt sigura ca magicianul mai are cateva surprize in palarie, nu-i asa? :-P


JF: "Intr-adevar mai avem cateva surprize pe care le pastram pana la momentul oportun. Anul trecut mi s-a spus ca nu il voi putea convinge pe Cliff Thorubun sa joace din nou si sa vina tocmai din Canada pentru seria de evenimente sau pe Ray Reandon. Sa-l avem pe Kirk Stevens la bord este mai mult decat extraodinar, pentru ca el nici macar nu realizeaza cat de faimos este in Marea Britanie si cat de mult este asteptat."


Dupa cum ati vazut nu exista satisfactie mai mare pentru Jason si echipa lui, decat figura de multumire si fericirea intiparita pe fata fanilor. Totusi un astfel de proiect complex are nevoie de mult timp, dedicatie si multa munca. Nu a fost usor pentru Jason sa conduca camioanele, sa le descarce, sa ajute la montarea meselor, pentru ca in fiecare seara, de la ora 20:00 sa fie proaspat ca o floricica in costumul sau negru si sa prezinte show-ul, insa a reusit sa o faca. Recunoaste ca este un mic maniac in ceea e priveste controlul (a fost prezent la fiecare eveniment din acest an) dar doar pentru ca vrea ca totul sa mearga ca la carte si lumea sa plece multumita de la aceste intalniri cu legendele.


Ziele de legenda au revenit... :-)
SL: De ce este nevoie sa trasformi un proiect in realitate? E doar munca? E doar pasiune? E o comnbinatie? Din propria experienta, de ce a fost nevoie ca "Snooker Legends tour" sa devina un succes?


JF: "Este credinta in ceea ce faci, determinare si faptul ca poti sa imparti ceea ce iti place cu oameni ce iti seamana. De fiecare data cand cineva mi-a inchis usa in nas, am batut si mai tare, iar daca tot nu au vrut sa-mi deschida, am intrat pe geam!", ne spune Jason razand.


SL: Ceea ce urasc cel mai mult la interviuri, mai ales cand este unul pentru un loc de munca este vesnica si agasanta intrebare "Unde te vezi peste 5 ani?", asa ca nu va voi intreba asta :-P, insa va voi intreba cum arata viitorul " Snooker Legends tour".


JF: "De retinut este faptul ca vom putea sa atragem cat mai multi jucatori, pe viitor, avand in vedere ca in fiecare an multi decid sa se retraga din circuit. Insa trebuie sa tinem mereu cont de ceea ce fani vor si mai ales pe cine vor sa vada. 
De asemenea, mi-a placea sa extind turneul si in alte tari, insa pentru asa ceva am nevoie de sponsori."


Jason Francis este un artist cu diploma la purtator, asa ca nu este strain de procesul de creatie. Totusi, multi cred ca o persoana talentata reuseste mai usor. Ai o idee buna, incepi sa simti cum evolueaza, iti pui tot sufletul in ea si continui sa creezi de zor pana cand: Voila! O poveste de succes a luat nastere! Intr-adevar cam asa se desfasoara lucrurile, insa sa nu exageram. Cu siguranta cei care au "suflet de artist" vad lucrurile intr-o alta lumina si poate gasesc obstacolele mai usor de trecut, insa sa fim seriosi! Pana nu muncesti din greu, rezultatele nu or sa apara doar pentru ca iti scrie artist pe suflet! :-))


Nu-mi sta in fire sa scriu laudatio-uri, insa nu pot sa trec cu vederea eforturile depuse de Jason si echipa lui si ceea ce au realizat prin munca si pasiune. Faptul ca multi dintre britanici pot spune " Hei, ghici ce am facut eu aseara? Am vazut legendele snooker-ului intr-un meci grozav!" este datorita faptului ca un om a avut o idee mareata pentru care insa nu i-a fost frica sau lene sa munceasca.


"Snooker Legends tour" a avut un start demn de invidiat si nu cred ca gresesc cand spun ca a desenat un zambet larg pe fata multor fani, asa ca anul viitor se porneste din nou la drum. Nu ezitati si faceti o vizita site-ului lor oficial pentru consulta programul...poate cine stie, aveti sansa sa vedeti legendele in actiune. ;-)

0 comments: