Scoala de snooker "Q School"

05:34:00 Ramona Dragomir 0 Comments

World Snooker Q School
Snooker-ul a intrat intr-o noua era, mai moderna si mai deschisa catre tot ce e nou, iar Barry Hearn si echipa-i de fantastici sunt "vinovati" pentru acest lucru. Circuitul profesionist cunoaste mai multe competitii si mai multe premii decat o facea in sezonul trecut, motiv pentru care din ce in ce mai multi jucatori isi dau coate pentru a ocupa locurile din fata :-P Acest an, circuitul de profesionisti numara 96 de jucatori, insa ca in orice an, 32 isi vor pierde locul, mai pe romaneste vor retrograda. Asa ca trebuia gasita o solutie pentru a-i aduce din nou "pe drumul cel bun" :-)) Fireste, nu ca pana acum nu ar fi exista modalitati, insa ele durau un intreg sezon si presupuneau un efort destul de mare mai ales pentru cei care nu locuiau in Marea Britanie.
Astfel ca a luat nastere "World Snooker Q School". O "scoala" pentru cei dornici de a reintra in circuitul profesionist, dar si pentru amatori.


Regulile sunt destul de simple. In perioada 11-31 Mai 2011 (atentie! acestea sunt datele provizorii), la Sheffield se vor desfasura "cursurile de snooker" ca sa zic asa :-)) Practic orice jucator care a iesit din circuit, dar si orice jucator amator (nu conteaza tara de origine) vor putea sa participe intr-o competitie de snooker pe parcursul a trei saptamani. Important de retinut este ca orice jucator ce doreste sa se inscrie, trebuie sa fie inscris si recunoscut in prealabil in tara de origine de catre Autoritatea Nationala de Snooker si trebuuie sa fi implinit 16 ani (sau chiar si mai mult) pana la data de 11 Mai, 2011. Nu se fac discriminari de sex asa ca fetele sunt si ele invitate sa faca parte din viitoarea echipa ;-)

Inapoi la scoala pentru antrenament...
Participantii vor trebui sa achite suma de 1.000 lire sterline pentru a se "inrola" la scoala de vara. Competitia va fi structurata in trei parti (suma platita acoperindu-le pe toate), fiecare dintre ele desfasurandu-se ca orice alta competitie de snooker (cu arbitrii, punctaje si tot tacamul aferent). Ceea ce face diferenta este ca se ajunge doar pana in etapa semifinalelelor, astfel ca cei 4 semifinalisti vor primi automat si un loc in circuiul profesionist. Tragand linie, trei evenimente si patru nume per eveniment = 12 locuri libere ce isi asteapta noii "invatzacei"! :-))
Pentru mai multe detalii insa, va rog sa intrati pe site-ul oficial: www.worldsnookerqschool.com


Deci, cum va suna? Eu zic sa "o scoala de vara" garnisita cu oportunitatea de a juca in sezonul viitor alaturi de numele consacrate in snooker este o idee cum nu se poate mai stralucita. ;-)

Si pentru ca tranzita catre scoala sa fie mai usoara, South West Snooker Academy din Gloucester s-a gandit sa vina in ajutorul noilor "studenti" si sa le pregatesca o serie de evenimente purtand marca "Qualifying School Preparation Series". Cu alte cuvinte, o competitie de "calificare" pentru adevaratele "cursuri" de snooker. Bine bine, o sa-mi spuneti...si care-i afacerea? Joc intr-o competitie ca sa intru in alta? In primul rand antrenamentul e mama snooker-ului :-)) si in al doilea rand competitiile de la SWSA au pregatit o serie de surprize destul de atractive pentru cei mai buni. Una dintre ele este ca cei mai "motzati" 4 jucatori vor primii ca premiu intrarea libera la "The Q School", asadar 1.000 lire care raman in buzunar si antrenament pe paine pentru un viitor in circuitul profesionist :-P Suna promitator, unde mai pui ca seria de surprize nu se incheie aici, insa pentru mai multe detalii va invit sa vizitati site-ul : www.southwestsnookeracademy.com


Pana in momentul de fata, noua modalitate de "reinorire" a trupelor de profesionisti a beneficiat de sprijinul numelor mari din snooker.

E timpul sa stergeti de parf manualul de snooker :)
Campionul mondial din 2000 si 2003, Mark Williams a declarat: "Inainte trebuia sa castigi 10-12 meciuri doar ca sa te poti califica pentru un turneu. Parea ca joci Blackpool etern. Modalitatea de calificare de la "Q School" este mult mai buna si mai usoara. Jucatorii vor trebui sa stea in Sheffield doar pe parcursul a trei saptamani, iar daca se vor dovedi a fi buni, vor primi un loc in circuit."


La randu-i, campionul mondial din 2005, Shaun Murphy a adaugat: " Este un sistem cinstit ce va acorda fiecarui participant o sansa. Va fi o batalie apriga, dar asa-i in sport. Trebuie sa faci sacrificii pentru a ajunge acolo unde iti doresti si e indicat sa fie dificil pentru ca in momentul in care ajungi in varf sa apreciezi mai mult.
Sistemul "Q School" este utilizat deja in golf si in alte sporturi de renume. Sunt singur ca va fi multa presiune avand in vedere ca una este ca inscri cat mai multe bile pentru a castiga o competitie si alta este sa joci pentru un loc in circuit, dar asa este sportul - vine o vreme in viata fiecaruia dintre noi cand vom afla daca suntem suficient de buni in ceea ce facem. "


Noua modalitate de abordare a snooker-ului aduce sportul mai aproape de orice jucator...ceea ce este si intentia lui Hearn, care doreste sa faca din snooker un sport global. Daca stam putin sa analizam, ideile sale sunt destul de ingenioase pentru a "prinde" publicul, dar si jucatorii pasionati de snooker, iar noul sistem de "Q School" este o idee minunata. Sa primesti ca profesionist retrogradat o a doua sansa, sau sa primesti ca amator opotunitatea de care ai nevoie pentru a demonstra lumii intregi ca esti cel mai bun - ei bine, sunt elemente ce definesc noua era a snooker-ului: o era mai trasparenta si dedicata celor dedicati! :-)

0 comments: