Snooker + Viteza = Shoot-out

21:14:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Impuscati bilele, baieti!
"Viteza" incepe sa fie cuvantul magic in snooker, un fel de ingredient "X" adaugat in ultima vreme ca "reteta" sa devina si mai delicioasa. Am avut parte acum o luna de Power Snooker iar acum ni se pregateste inca cevaaa :-P Ni se pregateste o noua competitie, numita "Shoot-out" un fel de snooker jucat la foc deschis, mult mai revolutionar decat orice am vazut pana acum.


Cu doar un frame decisiv (mai pe romaneste, ai pierdut frame-ul = ai iesit din competitie) a carui durata va fi de maxim 10 minute, cu o ticatit de ceas ce limiteaza lovitura la 20 de secunde, in primele cinci minute de joc, si la 15 secunde loviturile efectuate in celelalte cinci minute ramase, turneul isi doreste sa revolutioneze de-a dreptul snooker-ul. Nu va faceti insa griji, nu este competitie de puncte si cu siguranta ca nu va fi vreodata. E doar o modalitate de a testa capacitatile marilor jucatori, mai precis celor mai buni 64, meciurile fiind stabilite prin tragere la sorti, iar castigatorul plecand acasa cu frumoasa suma de 32.000 lire sterline.
Si eu care credeam ca Power Snooker-ul este "vitezomania" din snooker :-))))


Ideea traznita i-a venit, cui altuia decat lui Barry Hearn! :-)) Vizionarul Jean Luc-Picard si-a facut publica intentia de a incepe un nou turneu inca din luna mai a acestui an, cand a declarat pentru BBC, urmatoarele:
"Se va juca snooker accelerat, astfel incat jucatorii isi vor putea testa capacitatea de rezistenta sub presiune.Vor trebui sa ia decizii cat mai rapide si sa-ti etaleze abilitatile naturale de joc, stapanindu-si emotiile - rasplata fiind dublarea sumei de bani pentru fiecare joc castigat."


Un nou serif in oras = noi turnee
Tot Hearn a adaugat si faptul ca atmosfera de joc ca fi una "plina de viata". Nu ca ar fi ceva rau in asta, insa sper ca nu se refera la "plina de viata a la Power Snooker" intrucit balamucul general creeat de o serie de indivizi afumati de la atata "open-bar" nu a fost tocmai pe gustul meu. Sa ai parte de o atmosfera mai relaxata de joc este indicat, mai ales in cadrul unor astfel de competitii si nu neg ca interactiunea dintre jucatori si public trebuie sa existe, insa sa nu exageram si sa aducem "vuvuzelele" intr-un sport mult prea delicat si serios pentru asa ceva.
Imi aduc aminte cu placere de atmosfera creata acum cateva luni cand a avut loc re-match-ul dintre Steve Davis si Dennis Taylor, in cadrul Campionatului Mondial. Cei doi vorbeau cu publicul, publicul raspundea respectuos, se radea, era buna dispozitie...insa in momentul in care jucatorii aveau nevoie sa se concentreze pentru a lovi, se facea automat liniste. Ei, asa da! E imbatatoare o astfel de atmosfera, nu credeti? :-P


Cand Power Snooker-ul a fost lansat la apa multi au ridicat sprancenele si cu siguranta ca asa se va intampla si cu Shoot-out-ul. Insa eu cred ca ar trebui sa ii oferim o sansa. E frumos, e interesant, e amuzant, e "iute"...e o nebunie interesanta, as putea adauga! :-)) Nimeni nu incearca sa modifice snooker-ul clasic sau sa-l inlocuiasca ori sa-i minimizeze valoarea. Astea sunt doar rautati gratuite ale unor clevetitori care nu stiu decat sa arate cu degetul ori de cate ori cineva vine cu o idee inovatoare. In definitiv nu vad ce ar strica sa ai o competitie unde jucatorii isi pot testa limitele?

Cineva imi spunea ca nu poti face performanta cu turnee gen " The 6-reds" sau "Power Snooker" si ca 6 sau 9 bile rosii nu se compara cu 15. Da, nu se compara, insa ce legatura are performana cu asta?  Mai mult decat atat, multiplii campion mondiali sunt cei care joaca si cu 15 si cu 6, deci care e problema? Nimeni nu o sa se antreneze cu 6, 9 sau 12 bile rosii, doar pentru ca nu are nimic mai bun de facut. Snooker-ul e snooker fara doar si poate. Si cu riscul de a ma repeta, nimeni nu doreste sa il modifice sau sa-l inlocuiasca!


Turneul "Shoot-out" va avea loc in perioada 28-30 ianuarie anul viitor, la Circus Arena din Blackpool Marea Britanie fiind transmis de SkySports, iar prima runda de joc si-a dezvaluit deja meciurile; asa ca va invit sa aruncati o privire mai jos si sa va imaginati ce start va lua competitia vitezei la inceput de 2011. ;-)


Andrew Higginson vs. Jamie Burnett
Tom Ford vs. Stephen Maguire
Robert Milkins vs. Martin Gould
Fergal O'Brien vs. Stephen Hendry
Jimmy Michie vs. Marcus Campbell
Mark King vs. Jimmy Robertson
Alfie Burden vs. Matthew Selt
Peter Lines vs. Barry Hawkins
Ronnie O'Sullivan vs. Marco Fu
Stephen Lee vs. Michael Holt
Michael Judge vs. Alan McManus
Mark Williams vs. John Higgins
Graeme Dott vs. Matthew Couch
Adrian Gunnell vs. David Morris
Jamie Cope vs. Ken Doherty
Judd Trump vs. Dave Harold
Barry Pinches vs. Neil Robertson
Shaun Murphy vs. Rory McLeod
Gerard Greene vs. Rod Lawler
Matthew Stevens vs. Mike Dunn
Stuart Pettman vs. Bjorn Haneveer
Andy Hicks vs. Mark Selby
Ding Junhui vs. Dominic Dale
Jimmy White vs. Ali Carter
Nigel Bond vs. Joe Jogia
Tony Drago vs. Liang Wenbo
Joe Perry vs. Ricky Walden
Joe Swail vs. Mark Davis
Anthony Hamilton vs. Anthony McGill
Stuart Bingham vs. Ian McCulloch
Mark Allen vs. Ryan Day
Peter Ebdon vs. Steve Davis

0 comments: