O poveste despre Masters

06:00:00 Ramona Dragomir 0 Comments

Snooker-ul televizat revine in casele noastre avand in vedere ca de azi pornim la drum cu cea de-a 36-a editie de Masters. Da, era anul 1975 cand acest turneu a vazut pentru prima oara lumina zilei si de atunci a continuat sa "captureze" practic sufletele impatimitilor de snooker. Desi este un eveniment invitational (adica nu avem puncte de dat sau de luat :-P) Masters-ul a devenit unul dintre cele mai prestigioase competitii din lumea snooker-ului adunand in generoasa-i arena de la Wembley sute de spectatori si atragand in fiecare an cei mai buni jucatori de snooker.

Hendry: "Am acasa 6 jucarii Masters!"
Pentru cei care stau bine cu memoria, desi nu stiu cati dintre noi aveau BBC in 1975 :-P, prima editie de Masters i-a avut ca finalisti pe regretatul John Spencer si pe galezul Ray Reardon. Ooo, si ce finala avea sa fie! S-a jucat strans de la bun inceput, baietii ajungand pana la ultimul frame cand scorul atingea 8-8. Insa nici ultimul frame nu a fost de mare ajutor intrucit scorul a fost extrem de strans, fiind nevoie de repozitionarea bilei negre pentru a decide castigatorul de meci. Cel care a reusit sa acapareze titlul a fost "Dracula" snooker-ului, pentru cunoscatori Ray Reardon. :-)


Insa de atunci multe nume celebre au trecut pragul competitiei, unii dintre ei chiar reusind sa ridice trofeul desupra capului la final. Si n-as putea sa nu incep cu "the one and only" Stephen Hendry, scotianul care si-a adjudecat nici mai mult, nici mai putin de 6 titluri de Masters pana in prezent, dintre care 5 la rand! Unde mai pui ca a fost finalist de inca 3 ori. Erau vremurile de glorie ale lui Hendry :-)

Ronnie a facut ravagii la Masters
A reusit sa il invinga pe John Parrott de trei ori, prima oara in 1989 (cu scorul de 9-6), a doua oara in 1990 (cu scorul de 9-4) , iar a treia oara in 1992 (cu acelasi scor de 9-4). In 1991 il invingea pe Mike Hallett in urma unei batalii grozave incheiate la 9-8, in 1993 trecea cu 9-4 de thailandezul James Wattana, iar in 1996 scria istorie invingandu-l pe Ronnie O`Sullivan cu scorul de 10-5. Si uite asa se castiga, bucatica cu bucatica, drumul catre glorie! ;-)


O`Sullivan avea si el ochii pe stralucitorul trofeu, pe care nu s-a sfiit sa il castige de 3 ori! A trecut cu un magistral 9-3 de John Higgins in 1995, pentru ca 10 ani mai tarziu sa treaca cu 10-3  tot de acelasi oponent pentru a mai adauga un trofeu la colectie. In 2007 avea sa il intalneasca pe Ding Junhui in marea finala, de care insa s-a detasat cu 10-8 pentru a-si mai adauga un titlu. Pe langa cele trei victorii, "The Rocket" a ajuns de 5 ori in finala pierzand de cele mai multe ori "la mustata". Totusi trebuie sa recunoastem ca are un palmares demn de invidiat. ;-)

Cliff a deschis etapa castigurilor in serie
Canada a fost in culmea fericirii cand Cliff Throburn s-a intors invingator din trei finale disputate, prima in 1980, cand a trecut cu 9-5 de Alex Higgins, cea de-a doua in 1985, cand l-a invins cu 9-7 pe Ray Reardon, iar cea de-a treia, un an mai tarziu, cand Cliff il trimitea acasa pe galezul Doung Mountjoy (cel de-al doilea castigator de UK Championship) cu acelasi scor.


Se pare ca cifra trei are o sonoritate aparte, avand in vedere ca mult jucatori au reusit sa-si insuseasca trofeul tot de atatea ori, insa parca nimeni nu a reusit sa o faca cu atata gratie si naturalete ca Paul Hunter. 

P. Hunter a castigat 3 trofee Masters
Supranumit "Beckham of the baize", Paul detinea acel magnetism aparte ce te facea sa nu iti poti lua ochii de la felul in care joaca, iar talentul din dotare l-a facut sa duca acasa trofeul in 2001, cand il invingea cu 10-9 pe irlandezul Fergal O`Brien, in 2003, cand Mark Williams avea sa fie infrant cu acelasi scor si in 2004, cand Ronnie depunea armele la acelasi rezultat. Dincolo de carisma fabuloasa, Paul a fost si va ramane unul dintre cei mai valorosi jucatori de snooker, jucator ce si-a dedicat viata acestui sport si pe care l-a imbogatit prin felul sau de a juca, de a se comporta si de zambi la finalul unui meci chiar daca castiga sau nu.

Incepand cu acest an, Masters-ul are un nou sponsor, in "persoana" celor de la Ladbrokes Mobile, insa si un nou "format", sa-i zicem asa, si anume faptul ca s-a reununtat la wildcard-uri. In traducere libera asta inseamna ca doar cei mai buni 16 jucatori ne vor delecta cu talentelor lor snookeristice. Asadar cu cei mai buni 16 jucatori din lume, cu o arena plina ochi de sute de fani ai snooker-ului si cu mese rapide ca vantul, Masters-ul din acest an se anunta a fi unul minunat. Iar daca mai adaugam si faptul ca actualul campion, Mark Selby, a tot declarat in ultima perioada ca isi doreste foarte tare sa isi pastreze trofeul si tinand seama de faptul ca dupa ultima victorie de Grupa 1 Championship League, sta mai bine la capitolul incredere in sine, atunci sper ca va imaginati ce fel de lupta apriga ne asteapta :-P
Mark Selby, campionul en-titre
Asa ca va rog sa va aranjati programul incepand cu ziua de azi si terminand cu data de 16 ianuarie, astfel incat sa nu pierdeti una dintre cele mai asteptate competitii ale anului in materie de snooker. 
Insa inainte de toate iata cine va deschide programul astazi si unde o sa il putem vedea pe baieti.

15:30 (ora Romaniei) - Mark Selby vs. Mark King
21:00 (ora Romaniei) - Ali Carter vs. Peter Ebdon

Program TV
17:15 - 18:30 (EuroSport)
22:10 - 00:00 (EuroSport)
*va amintesc ca puteti urmari meciurile si online la www.fromsport.com, selectand din lista competitia de snooker
 
Nota: Fiecare meci se joaca "cel mai bun din 11" incluzand faza semifinalelor, finala fiind disputata in baza regulii "cel mai bun din 19". 
Noi ne revedem maine pentru ceva comentarii! ;-)

0 comments: